Erzurum ve Van gökkuşağı alabalığı (Salmo gairdnerii R.) yavru hatlarının aynı şartlarda yaşama gücü, yem değerlendirme ve büyüme bakımından karşılaştırılmaları üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü'nde üretilen Gökkuşağı alabalığı yumurtalarından elde edilen yavrularla (Erzurum Ham), aynı tarihlerde Yan Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri tesislerinden getirilen döllü yumurtalardan sağlanan Gökkuşağı alabalığı yavrularının (Van Hattı), çeşitli yönlerden karşılaştırılması bu araştırmanın amacım oluşturmaktadır. Araştırma iki grup ve üç tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Aynı gün çıkışlı yavrulardan her tekerrüre 125 adet konulmuş ve toplam 750 yavru denemeye alınmıştır. Deneme, boyutları 1.50x0.40x0.45 m olan beton yalaklarda yürütülmüştür. Araştırmada, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü tesislerinde bulunan arteziyen suyundan yararlanılmış ve yem olarak %43.65 proteinli, alabalık yemi kullanılmıştır. Balıklara, vücut ağırlıklarının l.ay için 967'», 2.ay için %5'i, 3.ay için %4'ü, 4.ay için 953.5'i, 5.ay için ise %3'ü kadar yem verilmiştir. Deneme 20.8.1990 tarihinde başlayıp 22.1.1991 tarihinde bitirilerek toplam 155 gün devam etmiştir. Yavrular her 30 günde bir tartılmıştır. Elde edilen genel bulgular aşağıda özetlenmiştir. 1. Deneme süresince yavrular ortalama 0.856±0.083 g'dan ortalama 16.927±0.686 g'a ulaşmıştır. Entansif Alabalık üretimi kriterlerine göre oldukça düşük olan bu ağırlık artışındaki yetersizlik, kullanılan suyun fazla soğuk olması ile açıklanmıştır. 2. Deneme süresince Erzurum Hatta, yavrular ortalama 0.915±0.032 g'dan ortalama 16.44*0.0572 g'a, Van Hattı yavrular ise ortalama 0.797±0.052 g'dan ortalama 17.41±0.663 g'a yükselmiş, ancak ağırlık artışı yönünden hatlar arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli (p<0. 05) çıkmamıştır. 3. Ortalama yem değerlendirme (YD) katsayısı 1.695*0.067 olarak saptanmıştır. Bu bulgu, Entansif Alabalık üretiminde arzulanan sınırlar içerisinde bir değer arz etmektedir. 4. Erzurum Hattı yavrularda ortalama yem değerlendirme 1.743±0.264, Van Hattı yavrularda ise, ortalama 1.647±0.412 olarak belirlenmiş, ancak, aradaki farklılık istatistiki olarak önemli (p<0. 05) olmamıştır.11 5. Deneme süresince yavrularda ölüm nisbeti ortalama %21.06±3.394 olmuştur. Yavruların her 30 günde bir tartılıp, oldukça aşın strese maruz kalmış olmasına rağmen, yine de ölüm nisbeti Entansif Alabalık kültüründe olabilen normal sınırlar içerisinde kalmıştır. 6. Deneme sonunda Erzurum ham yavrularda ortalama ölüm nisbeti, 9523.46, Van hattı yavrularda ise %18.66 olmuştur. Bu yönden de hatlar arasındaki farklılık, istatistiki olarak önemli (p<0. 05) bulunmamıştır. Sonuç olarak, her ne kadar Van ham yavruların tüm kıstaslar yönünden daha iyi değerler vermiş olmasına karşın, hiçbir özellik bakımından farklılık istatistiki olarak önemli (p<0.05) çıkmamıştır. Kesin sonuçlara varılabilmesi için : a. Bu hatlarla, sofralık balık safhasına (200 g - 250 g) kadar olan periodu içerecek şekilde benzer araştırmaların yapılması gereklidir. b. Et verimleri yönünden ve yumurta verimleri bakımından hatlar mukayese edilmelidir. c. Hatlar arası çaprazlamalarla kan tazelemenin etkileri çeşitli araştırmalarla denenmelidir. Ill SUMMARY The purpose of this study is to compare the various features of two straws of rainbow trout bred in Van and Erzurum. The fertilized eggs for each strains were incubated in the same hatchery and at the. same date. Three replicates were provided for each strains and each replicate had 125 fish. The fish were reared in the concrete containers (1.5x0.40x0.45 m). In this study the artezian well was used as source of water in the Experimental Trout Hatchery Station of the Fishery science Department of Agricultural Faculty, Atatürk University at Erzurum. Fish were fed a dry diet containing 43% protein for all periods. Amount of daily feed was calculated as 7%; 5%; 4%; 3.5%; and 3%; the live body weight of fish for 1-2-3-4-5 th months, respectively. The experiment was Started on 20.8.1990, and Completed on 22.1.1991 (155 days). The fish were weighed once a month. The following Conclusions were obtained from the experiment : 1. During the experiment periods the average live weight gains of fish (offsprings) at all of groups have reached to 16.927±0.686 g. from 0.856±0.083 g. 2. The average live weight gains of the offsprings of Erzurum and Van strains have reached to 16.445±0.0572 g., and to 17.41±0.663 g. from 0.915*0.032 g. and 0.797±0.052 g, respectively. No statistically significant (p<0.05) effects were found on the rate of growth between the strains. 3. The average feed efficiency number for all groups was calculated as 1.695±0.067. This number is accepted as a normal value for the intensive trout farming.IV 4. The average feed efficiency numbers for Erzurum and Van trout strains were found as 1.747±0.264, and 1.647±0.412, respectively. The differences in terms of the feed efficiency value between the Strains were not statistically Significant (p<0. 05) fonud. 5. During the trial the average mortality rates of fish was estimated as 21 % for all groups. 6. At the end of the experiment the average mortality ratios in Erzurum and Van trout strains were calculated 23.46%, and 18.66%, respectively. But no statistically significant effect (p<0.05) was found for the mortality ratios between the strains. As a result for all characteristics, Van trout strain have a slightly better than Erzurum trout strains. But, differences for all properties of the strains were statistically significant (p<0.05) not found. As a result of the for going conclusions, it can be stated that : ») It is useful to perform a series of experiments with these trout strains up to the stage of table fish (200-250 g). b) Carcass yields and egg productions of the strains have to be compared. c) Two strains must be mated and the effects of the crossing have to be examined in other experiments.
Collections