1.5 Aylıkken sütten kesilerek entansif besiye alınan Morkaraman ırkı tekiz-erkek kuzularında farklı besi süreleri ve kesim ağırlıklarının besi performansı ve bazı önemli karkas karakterlerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 1.5 aylıkken sütten kesilerek entansif besiye alınan Morkaraman kuzularında, farklı besi süreleri ve kesim ağırlıklarının besi performansı ve bazı önemli karkas karakterlerine etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 26 baş Morkaraman ekkek tekiz kuzusu kullanılmış ve 93, 107 ve 114 günlük besi sürelerinin etkisi araştırılmıştır. Beside kesif yem ad-libitum düzeyde, kuru çayır otu ise ilk iki hafta hayvan başına günde 200 g., daha sonra 100 g olarak verilmiştir. Besinin 93, 107 ve 114. günlerinde ortalama canlı ağırlık 40 kg, 45 kg ve 50 kg'a ulaştığı zaman her bir peryotta şansa bağlı olarak seçilen beşer adet hayvan kesilerek kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar özet olarak aşağıda sırasıyla verilmiştir. 1 -Grupların ortalama besi başı ağırlığı 17.40 kg, toplam canlı ağırlık artışları ise 93, 107 ve 114 günlük besi peryotları sonunda sırasıyla 22.88 ± 0.39 kg, 27.90 ± 0.90 kg ve 31.07 ± 0.68 kg olarak tespit edilmiştir. 2-93, 107 ve 114 gün beslenen gruplarda ortalama günlük ağırlık artışı sırasıyla 1. grupta 246.22 ± 4.225 g, 2. grupta 261.66 ± 5.58 g ve 3. grupta 272.92 ± 4.23 g. olmuştur. Ağırlık artışı bakımından gruplar arasındaki fark çok önemli (P<0.01) bulunmuştur. 3- Üç grup için yemden yararlanma değerleri sırasıyla 4.32 ± 0.07 kg., 4.48 ± 0.15 kg. ve 4.62 ± 0.07 kg. olarak tespit edilmiştir. Gruplarda yemden yararlanma değerleri arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. 4- Grupların soğuk karkas ağırlıkları ve randıman değerleri; 1. grupta 19.62 ± 0.548 kg ve % 50.80 ± 1.215; 2. grupta 21.98 ± 0.578 kg. ve % 51.44 ± 1.111; 3. grupta 25.36 ± 0.286 kg. ve % 52.73 ± 0.372 olmuştur. Gruplar arasındaki fark soğuk karkas ağırlığı bakımından çok önemli (P<0.01), randıman değerleri bakımından ise önemsiz bulunmuştur. 5- Besi süresinin karkasın farklı kısımlarındaki gelişmeye etkisinin belirlenmesi için karkaslar dört parçaya ayrılmıştır (omuz-boyun-döş, sırt-göğüs, bel-karın ve sagrı-bacak-arka ayaklar). Sırt-göğüs ve bel-karın ağırlığı bakımından gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. 6- Omuz-boyun-döş ağırlığı ve sagrı-bacak-arka ayaklar ağırlığı bakımından 2. grupla 3. grup farksız, 1. grupla 2. ve 3. grup önemli derecede (P<0.05) farklı bulunmuştur. 7- Farklı yağ depolarındaki yağlanma besi süresine bağlı olarak artmış ve kuyruk yağı ağırlığı bakımından 1. ve 2. grup farksız bulunmuştur. 8- Bazı önemli karkas parçaları (omuz-boyun-döş, sırt -göğüs, bel-karın ve sagrı-bacak arka ayaklar) nın kuyruksuz karkastaki yüzde oranları her grup için ayrı ayrı hesaplanmış ve gruplar arasında farklılığın önemli olmadığı tespit edilmiştir. This research was carried out to determine the effect of various fattening periods and slaughter weights on the fattening performance and some important carcass characteristics of Redkaraman lambs weaned at 1.5 month of age and taken to intensive fattening. In this study, 26 Redkaraman single male lambs were used to determine the effects of 93, 107 and 114 days of the fattening periods. Concentrated feed was fed ad-libitum, but, the hay was fed daily 200 g per lamb during the first two weeks and 100 g for the later days. The slaughtering and carcass characteristics of 5 lambs, selected randomly from each periods were determined, after their average live weights reached to 40 kg, 45 kg and 50 kg respectively. General results obtained from this research were as follows: 1- The average starting weights of the three groups lambs were 17.40 kg. Total live weight gains were determined as 22.88 ± 0.39 kg, 27.90 ± 0.90 kg and 31.07 ± 0.68 kg for the periods of 93, 107 and 114 days respectively. 2- The average daily live weight gain was 246.22 ± 225 g in the first group; 261.66 ± 5.580 g in the second group and 272.92 ± 4.23 g in the third group. The different between groups were found to be highly significant (P<0.01). 3- Feed consumption per kg live weight gain for the first, second and third groups were determined as 4.32 ± 0.07 kg, 4.48 ± 0.15 kg and 4.62 ± 0.07 kg, respectively. There were no significant differences between the averages feed efficiency (Total feed consumption / Total gain). 4- Cold carcass weights and the dressing percentage values were 19.62 ± 0.548 kg and 50.80 ± 1.215 % in the first; 21.98± 0.578 kg and 51.44 ±1.111 % in the iv second; 25.36± 0.286 kg and 52.73±0.372 % in the third groups. The average values showed highly significant (P<0.01) differences for the cold carcass weight, but no significant differences for the dressing percentages. 5- Lamb carcases were cut into four parts to investigate the effect of the fattening periods on the development of various parts of the body (shoulder-neck-brisket, back chest, loin-belly and rump-leg-hind shanks). The differences between groups relative to the weights of back-chest and loin-belly were not found significant. 6- The second and third groups showed no statistically significant differences for the weights of shoulder-neck-brisket and weights of rump-leg-hind shanks. But the averages between the first, the second and third groups were found to be significant (P<0.05). 7- The fattening, in the various adipose tissue of the body increased depending on the fattening period, but the weights of the tail fat did not show significant variation between the first and second group. 8- The percentages of the some important carcass parts in the untailed one were determined separately for each group. No significant differences were detected between these groups.
Collections