Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzbay, Orhan
dc.contributor.authorEfe, Nurten
dc.date.accessioned2020-12-03T14:02:38Z
dc.date.available2020-12-03T14:02:38Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/52469
dc.description.abstractÖZET Bu araştırmada, hava kökenli kirleticilerden SC^'nin, mısır (Zea mays L.) ve soya fasulyesi (Glycine max.L.) bitkilerinin büyüme ve gelişmelerine etkileri laboratuvar koşullarında incelenmiştir.Amaca yönelik olarak 9-12 günlük büyümelerine devam eden mısır ve soya fasulyesi bitkileri 12,24,48 ve 72 saat süreyle yaklaşık 1 ppm SO2 gazına maruz bırakılmışlardır. Bu süreler sonunda bitkilerde kirletici gaz etkisiyle oluşabilecek morfolojik, anatomik ve bazı fizyolojik değişimler incelenmiştir. Bulgularımız sonucu hava kökenli kirleticilerden SC>2'nin, mısır ve soya fasulyesi bitkisinde, morfolojik ve anatomik değişimler dışında, özellikle klorofil a, b ile karotinoid, karbonhidrat ve protein seviyelerinde istatistiki yönden önemli düşüşler oluşturduğu kaydedilmiştir. En önemlisi, bitkilerden soya fasulyesinin mısır bitkisine oranla SO2 kirliliğine daha duyarlı olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractSUMMARY In this research, the effects of SO2, one of the air originated pollutants, on the growth and development of maize and soybeans under lab. conditions, have been investigated. For this purpose, growing maize and soybean plants of 9 to 12 days old were exposed to approximately 1 ppm SO2 at 12,24,48 and 72 hours intervals. Following this exposure, morphological, anatomical and physiological changes caused by the pollutant have been examined. As a result of our findings apart from SO2 indiaced mophological, anatomical changes in soybean and maize plant s, decreases which were caused by the air originated pollutant SO2 mainly in chlorophyll a,b and statistically considerable SO2 induced decreases in the carotenoid, carbohydrate, and protein levels have been recorded. The most important point it was witnessed that the sensitivity of soybean to SO2 is fairly high compared with maize plant.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleHava kirleticilerden kükürtdioksitin bazı bitkilerin morfolojik, anatomik ve fizyolojik değişimleri üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAnatomic effects
dc.subject.ytmSulfur dioxide
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmMorphological properties
dc.subject.ytmSoybean
dc.identifier.yokid17451
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17451
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess