Farklı sulama seviyelerinin Erzurum`da yetiştirilen fasülye (Phaseolus vulgaris cv. Kızılhaç )`de bitki gelişmesine, verime ve bazı mineral madde içeriğine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
i ÖZET Bu araştırma, 1991 ve 1592 ya Hasrında Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğün.® ait 6 numaralı kuyu. deneme alanında yürütülmüştür. Denemede, Erzurum v© yöresinde yaygın olarak yetiştirilip tüketilen Kızılhaç fasulye çeşidi kullanılmıştır. Araştırma, Erzurum ekolojik koşullarında, yetiştirilen fasulyede farklı stiloma seviye i esri ve kombinasyonlarının bitki görüşmesine, verime ve bası mineral madde içeriğine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Fasulyenin çiçeklenmeden önceki ve sonraki dönemleri dikkate alınarak topraktaki faydalı nemin % 25, 5ö veya 75* i tüketildiğinde yapılan farklı sulama kombinasyonları üzerinde durulmuştur. Buna göre, denemede, % 25:25, 25:50, 25:75, 50:25, 50:50, 50:75, 75:25, 75:50 ve 75:75 seviyesinde sulama kombinasyonları kullanılmıştır. Yetiştirme peryodunda topraktaki nem seviyesi gravimetrik metodla saptanmıştır. Araştırmada, farklı sulama seviyelerinin, bakla boyu, bakla ağırlığa., baklada tane sayısı ve bitkide bakla sayısı ile yaprak, dal, gövde ve baklada kuru madde miktarına etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, bakla ve tan© verimi ile tohumların IGGO tane ağırlığı ve çimlenme özellikleri tespit edilmiştir. Bunların yanında, yaprak, bakla ve tanede M, P, K, Ca, Hg, Ha ve kül miktarı da tespit edilmiştir. Denemeden elde edilen tüm- verilerin varyans analizleri yapıldıktan sonra, F testi önemli bulunan uygulamalar. Buncan Çoklu Karşılaştırma testine tabi tutulmuştur. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:ii 1.Farklı. Sulama Seviyelerinin Baklanın Bazı özelliklerine Etkisi 1.1.Çiçeklenmeden önceki ve sonraki dönemde % 25 seviyesinde yapılan sulamanın bakla boyunu artırdığı, ancak sulama rejimleri arasındaki farkın istatistiksel anlamda önemli olmadığı belirlenmiştir. 1.2.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 50, sonraki dönemde ise % 25 seviyesinde yapılan sulamanın bakla ağırlığını daha fazla artırdığı, ancak sulama uygulamaları arasındaki farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. 1.3.Sulama kombinasyonlarının baklada tane sayısına, etkisi önemsiz bulunmuştur. Ancak, % 50:50 sulama rejiminin daha etkili olduğu belirlenmiştir. 1.4.Bitkide bakla sayısı uygulanan sulama kombinasyonlarına göre değişmiştir. Çiçeklenmeden Önceki dönemde % 50, sonraki dönemde % 25 veya 50 seviyesinde sulamanın daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 2.Parklı Sulama Seviyelerinin Kuru madde Miktarına Etkisi Çiçeklenmeden önceki ve sonraki dönemde % 50 seviyesinde sulamanın yaprak, dal ve gövdede kuru madde miktarını artırdığı, %. 75 seviyesinde sulamanın ise azalttığı tespit edilmiştir, ancak, sulama kombinasyonlarının baklada kuru madde miktarına etkisinin önemli olmadığa belirlenmiştir. 3.Farklı Sulama Seviyelerinin Bakla Verimine Etkisi 3.1. ilk hasatda en fazla bakla verimi % 75:25, en az ise %, 75:75 sulama kombinasyonundan elde edilmiştir.iii 3.2.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 5ö, sonraki dönemde % 25 seviyesinde sulamana.!!, diğer sulama seviyelerine «yöre son hasatda bakla -verimini önemli derecede artırdığı tespit edilmiştir. 3.3.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 50 veya 75, sonraki dönemde % 25 seviyesinde sulamanın, -toplana bakla verimini dana. fazla artırdığı belirlenmiştir. 4.Farklı Sulama Seviyelerinin 1OOO Tane Ağırlığı ve Tane Verimine Etkisi 4.1.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 50, sonraki dönemde % 25 veya % 5ö seviyesinde sulamanın, l000 tane ağırlığını daha fazla artırdığı tespit edilmiştir. 4.2.En fazla tane verimi % 50:50, en az ise % 75:75 sulama kombinasyonunda meydana gelmiştir. 5.Farklı Sulama Seviyelerinin Tohumun Biyolojik özelliklerine Etkisi 5.1.Farklı sulama seviyelerinin tonumun çimlenme hızı ve gücüne etkisi önemsiz bulunmuş tor. ancak, ç iç eklenmeden önceki dönemde % 5O veya 75, sonraki dönemde % 25 seviye¬ sinde sulamanın daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 5.2.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 50, sonraki dönemde % 25 veya % 50 seviyesinde sulamanın.* sürme hızı ve gücünü. daha fazla etkilediği belirlenmiştir. 6.Farklı Sulama. Seviyelerinin Yaprak, Bakla ve Tohumda Bazı Mineral Hadde içeriğine Etkisi 6.1. Yaprak, bakla ve tanede azot içeriği sulama rejimineii 1.Farklı. Sulama Seviyelerinin Baklanın Bazı özelliklerine Etkisi 1.1.Çiçeklenmeden önceki ve sonraki dönemde % 25 seviyesinde yapılan sulamanın bakla boyunu artırdığı, ancak sulama rejimleri arasındaki farkın istatistiksel anlamda önemli olmadığı belirlenmiştir. 1.2.Çiçeklenmeden önceki dönemde % 50, sonraki dönemde ise % 25 seviyesinde yapılan sulamanın bakla ağırlığını daha fazla artırdığı, ancak sulama uygulamaları arasındaki farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. 1.3.Sulama kombinasyonlarının baklada tane sayısına, etkisi önemsiz bulunmuştur. Ancak, % 50:50 sulama rejiminin daha etkili olduğu belirlenmiştir. 1.4.Bitkide bakla sayısı uygulanan sulama kombinasyonlarına göre değişmiştir. Çiçeklenmeden Önceki dönemde % 50, sonraki dönemde % 25 veya 50 seviyesinde sulamanın daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 2.Parklı Sulama Seviyelerinin Kuru madde Miktarına Etkisi Çiçeklenmeden önceki ve sonraki dönemde % 50 seviyesinde sulamanın yaprak, dal ve gövdede kuru madde miktarını artırdığı, %. 75 seviyesinde sulamanın ise azalttığı tespit edilmiştir, ancak, sulama kombinasyonlarının baklada kuru madde miktarına etkisinin önemli olmadığa belirlenmiştir. 3.Farklı Sulama Seviyelerinin Bakla Verimine Etkisi 3.1. ilk hasatda en fazla bakla verimi % 75:25, en az ise %, 75:75 sulama kombinasyonundan elde edilmiştir.V yüksek sodyum içeriği çiçeklenmeden önceki dönemde % 5ö veya 75, sonraki dönemde % 25 seviyesinde sulamadan elde edilmiştir. Baklada en yüksek sodyum miktarını % 5ö:25 sulama kombinasyonunda meydana gelmiştir. Çiçeklenmeden önceki dönemde % 25 veya 50, sonraki dönemde % 5ö seviyesinde sulamanın -tanede sodyum içeriğini dana fasla artırdığı belirlenmiştir.. 7. Farkla Sulama Seviyelerinin kül içeriğine Etkisi Yaprakta en yüksek kül miktarı % 50:25, en düşük ise % 75:75 sulama kombinasyonunda meydana gelmiştir. Çiçeklenmeden önceki dönemde % 5ö, sonraki dönemde % 25 veya 5ö seviyesinde sulamanın baklada kül içeriğini daha. £azla artırdığı, sulama kombinasyonlarının tanedeki kül miktarına etkisinin istatistiksel anlamda önemsiz olduğu tespit edilmiştir. s. Vİ SÜMM&BY The E££ect o£ Biffer-eni: irrigafciots. Le^rels ©a (Sroıribh., Yield and Some Mineral Coufcenfcs o£ Saapbeam (Fhaseolus vulgar-is ev. Sızıihaç) Oz-mm. îsnder grztstnsaa Comdi-fcions îhis research was csurried. ouHb a-b Expeîrinıen-fcal Area Htuaber'ed S o£ Âgricui-tttral Escperimen-fc and Escfceasios. Cen-fcer, Agrictıl-bural Paculty, Â-fcatürk Universi-fcy, in 1991 and 1992. în -fcîıis siıtıdy, Sxza.ihaç snapi>ean gı-own widely in Erzumım was îised. xh.e objec-fcive o£ this s-hııdy was to investiga-te the e££ect: of di££eren-fc irrigrai:ion levels on gıro^tb., yield and some aıinerai con-fcents o£ snapîsean ev. Kızılhaç grtmn tınder Erzîrrtım condi-fcions. The plant:s were wa-fce3red ısîıen 25, 5ö and 75 % o£ available wa-fcer in -fcne soil was depleiıed in various combinationa dtıring pre-blocm and pos-t-bloom periods.These combinations consisted o£ 25:25, 25:50, 25:75, 50:25, 50:50, 50:75, 75:25, 75:50 ve 75:75 %. The level o£ mois-htıre in soil was de-henained by grawiîaetric method along -fche espeırimen-fc. Ishen the esperiment was.fcermina-ted, -fche e££ect o£ diffesren-fc inrig'ai:ion on lengirfc and weight o£ pods, ntrabeırs o£ seed per pod, ntsîabesrs o£ pod p<sr planfc, dry weig-h-fc o£ lea£, stern, bıranch and pod; pod andseed yieîd,1000-seedweig-îıi:, geırmina-fcion nhasrac-tearistics o£ seeds and some mineral and ash corL-fceni: o£ lea£, pod and seed were detenained. Ali daiıa obtained %re:re sııbjec-fced to analysis o£ var-ian.ce and means separated by Braıcan.!s muitiple ırange tes-b. ı The r-esul-hs ob-fcained in -fchis study can be sısasaıasrized as follo^s:vii 1.The ef£ec-t o£ differeat irriga-fcion levels OH som© ptropearfcies o£ pod 1.1.Pod ieng-fcfa. o£ plants wa-bered in 25:25 % eombina.-fcion was greater than -fciıe others. But, tkere was ao signi£ican-b di££erenee asaong the -fcrea-fcmen-fcs. 1.2.Ho significant e££eci: o£ differ-emt: irrigation leveis on weigh-fc o£ pod wesrs fotmd. Btıi;, Meign-t o£ pod was i:h.e highest in the 5ö:25 % -br-eameni:. 1.3.Seed number psr pod was -the highesi: in -fche 50:25 % oar 5ö: 5ö % -tr-eaments and tKe îo^esi: in -fciıe 75:75 %.bırea'tmeni; - 1.4.Tb.e highes-b pod nıımber per plani; was obtained in 5ö:25 ör 50:50 % leveis. 2.The e££ec-fc o£ di££ereni: iiTİgatiosa îe^rels on dry weigia.i: xhe higkest and -bîıe lowest dıry «reigivb o£ lea£, s-fcem and bsranch obtainedis 50:25 ör 50:50 % and 75:75 % treatmen-fcs, respectively. ön tîae o-hher band., no significamt e££ec-fc o£ di££er-eni: irrigation combina-tions on. dry weigb± o£ pod was dei:ermined. 3.Th.& e££ec-fc o£ di££earent irrigaiıion leveis on pod yi®!^ 3.1.in the firs-t hanresi: maximtsıa pod yield was recoarded in 75:25 % irriga-fcion -fcrea-fcsıent. 3.2.The yield o£ pod was signi£ican.-hly increased by 5O:25 % -fcrea-taaen-fc in -fche ias-fc harvest « 3.3.' Significant ditfereace-^as occmred among -fciı©.fcrea-fcîaents in tesnas o£ -hotai pod yield. The îıighes-fc pod jield was foımd in 50:25 ör 75:25 %.viii 4.The effecrb of di££eren-fc irriga-tion levels on 10ÖO-seeds weigîrfc and seed. y i® id 4.1.lOöö-seeds «reight was -the highes-b Mhen pîan-fcs were irrigated in 5ö:25 ör 5û:5û % leveis 4.2.The highest and the lowest seed jield -»ere ob-fcained in 50:50 % and 75:75 % -fcr-ea-fcsıen-fcs, srsspec-fciveiy. 5.The effeci: o£ di££er-eni: irrig-ation leveis on genüina.i:ion cnaracter-is-tics o£ seeds. 5.1.Ho significsLorc e££ect o£ diffeıreni: iırtrigation leveis on percentage and speed o£ geartaina-fcion o£ sssds wez-e oJybaisıed. Bu-fc, 50:25 % was the pıredominani: -bîrea-bneni: among -tiıeın in -fchia respec-fc. 5.2.Percentage and speed o£ emergence o£ seeds was üe highesi: in 50: Sû % osr 50:25 % treatments. 6.The e££ec-fc o£ different inriga-tiosı ievels on seme mineral con-fcents o£ ieaf, pod and seed. 6.1.Tne highesi: and lowes-fc ni-fcrogen con-ben-t o£ lea£, pod and seed ^eıre ob-bained in 50:25 % and 75:75 % trea-fcmen-fcs, respec-fcively. 6.2.The highest con-fcent o£ phosphosrus o£ lea£ was occtored in 50:25 ör 75:25 -treatıaents. The influence o£ irsriga-fciosı ievels on phosphosrus con-teni; o£ pod vasried wi-fch trea-tments and years. On the otheır hand, 50:25 ör 5ö:50 % -brea-bmemts significantly increased -the phosphortıs con-fcent o£ seed. i 6.3- Potassitım con-fcent o£ lea£ and seed were significamtly increased bj 5ö:5ö % -fcrea-fcmen-fc. Bu-fc, the highes-fc potassiıamcontent of pod was obtained in 50:25 or 75:25 % treatments - 6.4. irrigation treatments significantly influenced calcium content o£ leaf, pod and seed, it was the highest in 50:25 % treatment. 5.5. Magnesium content of leaf, pod and seed ^as greater in 50:25 or 75:25 % than the others. But no significant effect of different irrigation levels on magnesium content of pod and seed obtained. 6.6. The highest sodium content of leaf was obtained by irrigation at level of 50:25 or 75:25 %. Sodium content of pod was the highest in 50:25 % treatment. Sodium content of seed Mas greater in 25:50 or 50:50 % than the other treatments. 7. The effect of different irrigation levels on ash content of leaf, pod and seed The highest and lowest ash content of leaf were obtained in 50:25 % and 75:75 % treatments, respectively. Ash content of pod was greater in 50:25 or 50:50 % than the other treatments- ön the other hand, no significant effect of different irrigation levels on ash content of seed was determined.
Collections