Süt pastörizasyon işlemlerinde ısı pompası kullanımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Peynire işlenecek sütü pastörize etmek amacıyla mekanik buhar sıkıştırma çevrimiyle çalışan ve kompresörü elektrikle tahrik edilen bir ısı pompası deney düzeneği kurulmuştur. Peynire islenecek süt, hem ısı pompası sisteminde hem de klasik çift-cidarlı kazan sisteminde pastörize edilerek her iki sistemin enerji istekleri belirlenmiş ve pastörize edilen sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak ısı pompası sistemlerinin konvansiyonel pastörizasyon sistemlerine göre daha verimli olduğu ve ısı pompasında pastörize edilen sütün mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerinin Gıda Maddeleri Tüzüğü 'ne uygun olduğu anlaşılmıştır. A heat pump set operating according to mechanical vapor compression cycle was designed to pasteurize milk to be used for cheese and a compressor in this system was derived by electrical power. Milk to be used for cheese was pasteurized both by the classical pasteurization system and by the heat pump system Energy requirements of both systems were determined, and the chemical and microbiological analyzes of milk pasteurized in both of systems was accomplished and compared. Results of analyzes show that heat pump system is more efficient than convansional pasteurization system. It was seen that chemical and microbiological properties of milk pasteurized by heat pump are sufficient to Turkish Food Substances Standard.
Collections