Periyodik olarak verilen sığır dalağının yavru alabalıkların (Oncorhynchus mykiss) verim özelliklerine, et bileşimlerine ve günlük optimum dalak tüketim miktarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu Araştırmada, peryodik olarak yavru alabalıklara (Oncorhvnchus mvkiss) verilen sığır dalağının büyüme hızlarına, yem değerlendirmelerine. yaşama güçlerine, etlerin bileşimlerine etkileri ile yaş yemlerin (sığır dalağı) günlük optimum miktarının belirlenmesi hedef edinilmiştir. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü tesislerinde ve bir artezyen suyu ile gerçekleştirilmiş olan araştırmada, deneme kabı olarak 1.5 x 0.40 x 0.45 m'lik beton yalaklar kullanılmıştır. Her yalağa ortalama ağırlıkları 2.65 ± 0.045 g'lık yavrulardan 301 ar adet konulan denemede yem olarak % 43.65 proteinli, 4039 kcal/kg toplam enerji değerli ticari yemle 2 ve 4 günde bir verilen sığır dalağı kullanılmıştır. Miktar olarak ticari yemler balık vücut ağırlıklarının araştırmanın ilk üç aylık döneminde % 4'ü kadar, daha sonraki dört aylık devrede ise % 2'si kadar verilmiş; sığır dalağının miktarı ise ticari yemin protein nisbeti. toplam enerji değeri ve kuru madde miktarına göre üç farklı grup halinde belirlenmiştir, üç tekerrürlü olan ve 2.9.1991 tarihinden 11.4.1992 tarihine kadar 222 gün devam eden çalışmadan şu sonuçlar elde edilmiştir.1.Deneme müddetince balıklar ortalama 2.65 ± 0.045 g1 dan 72.24 ± 7.99 g'a ulaşmışlardır.2.En iyi büyüme hızı ticari yem yiyen gruptan sağlanmış ve fark istatistiki olarak çok önemli (P < 0.01) bulunmuştur. Bununla beraber, dalak verilen gruplardaki büyümelerde entansif alabalık kültüründen beklenen sonuçlara ulaşabiİmişlerdir.3.Sığır dalağının 2 ve 4 günde bir kullanılmasının büyüme hızı üzerindeki etkisi istatistiki olarak önemli (P < 0.05) bulunmuş ve 4 günde bir dalak verilen gruplar daha iyi büyümüş 1 erdir.Dal ağın kuru madde miktarına göre ayarlanmış miktarı protein ve enerji değerine göre düzenlenmiş olan gruplardan daha iyi büyütmüş, fark istatistik! olarak önemli (P < 0.01) bulunmuştur.4.Mutlak yem değerlendirme katsayısı ortalama 2.2 ± 0.557 olmuştur. Bu sonuç devamlı ticari yemin verildiği kontrol grubunda 1.51 ± 0.08, 2 ve 4 günde bir sığır dalağının verildiği gruplarda ise sırasıyla 2.78 ± 0.44, 2.40 ± 0.36 olmuştur. Yaş yemin 2 ve 4 günde bir verildiği gruplarda düzeltilmiş ortalama yem değerlendirme katsayısı sırasıyla 1.69 ± 0.092, 1.61 ± 0.015 olmuş genel ortalama ise 1.63 ±0.086 olarak tesbit edilmiştir.Mutlak yem değerlendirme oranlarına göre en iyi yem değerlendirme ticari yem verilen gruplarda olmuş ve fark istatistiki olarak önemli (P < 0.01) bulunmuş, diğer gruplar dalağın veriliş miktarına göre (protein, enerji, kuru madde) sıralanmıştır. Düzeltilmiş yem değerlendirme katsayılarına göre elde edilen sonuçlar mutlak yem değerlendirme sonuçlarına paralel olmuş ancak dalağın veriliş sıklığı ve miktarının etkisi istatistiki olarak Önemsiz bulunmuştur.5.Balıkların yaşama gücü % olarak ortalama 93.2 ± 1.74 olmuş ve gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır.6.Hepatosomatik indeks ortalama 1.32 ± 0.46 olarak tesbit edilmiştir. Sığır dalağının veriliş sıklığı hepatosomatik indeksi istatistiki olarak Önemli derecede etkilememiş ancak, kuru madde oranına göre veriliş miktarı önemli (P <0.01) ölçüde düşürmüştür. Kondüsyon faktörü ise ortalama olarak 1.24 ± 0.09 olmuş , dalağın veriliş miktarı ve sıklığı istatistiki olarak önemli olmamıştır.7.Balık eti terkibi yönünden (protein, yağ, kül, kuru madde, pH) hiç bir rasyon grubunun etkisi önemli olmamıştır. Ancak en düşük yağ nisbeti kuru madde esasına göre iki günde bir dalak verilen gruptan elde edilmiştir. This study was conducted in order to determine the effect of systematic cattle spleen feeding on the growth and survival rate and meat quality of juvenile trouts ( On corn vn chus mvkiss) reared in concerete tanks (1.5 >: 0.40 x 0.45 m) using artesian water at the Department of Aquaculture, faculty of Agriculture at University of Atatürk in Erzurum. Daily amount of cattle spleen required for optimal growth was also determined and experiment lasted 7 months.For each tank 30 juvenile fish with each inital weight 2.65 r 0.045 g, was distiributed in three replicates. Fish was fed on cattle spleen at 2 and 4 day intervals and a commercial ration given was 43.65 % of protein content and 4039 kcal/kg gross energy. The amount of commercial ration given was 4 % of live weight fish at the first 3 months and 2 % at remaining 4 months. Tne amount of wet cattle spleen was determined according to the protein content, energy value and dry matter of the commercial ration as three groups.1.During the experiment the average fish weight reached from 2.65 ± 0.045 to 72.24 ± 7.99 g.2.The best growth rate was obtained from the commercial ration although an acceptable rate of growth in the intensive trout culture was obtained by using catte spleen.3.A better growth rate was obtained when fish was fed on cattle spleen at 4 day intervals than at 2 day intervals . The adjusted amount of the catte spleen on dry matter basis was found to be better in terms of growth than the adjusted groups on the basis of protein and energy values (P<0.01). 4.Tne absolute feed conversion coefficient was 2.2 ± 0.657 whereas this was 1.51 ± 0.08 and 2.78 ± 0.44 in control group fed commercial ration and in the groups fed on cattle spleen at 2 and 4 day intervals, respectively. Average feed conversion rate in the groups fed on wet cattle spleen at 2 and 4 day intervals was 1.69 ± 0.092 and 1.61 ± 0.015 respectively (1. 63 ± G.086 on an average}.Tne absolute feed utilisation ratio was higher in groups fed on the commercial ration than in other groups (?<0.01). Corrected feed utilisation coefficient on dry matter basis was comparable with the absolute feed constant although the amount and frequency of cattle spleen feeding was insignif icant.5.Survival rate was 93.2 ± 1.74 % on average for all groups and differences between the groups were insigni f icant.6.Hepatosomatic index for all groups was found to be 1.32 ± 0.46 on an average. The application frequency of cattle spleen significantly affected hepatosomatik index although its application rate on dry matter basis led to a significant decrease (P<0.01). Condition factor was 1.24 ±0.09 and the amount of and feeding frequency of cattle spleen were insignificant.7.No ration had any affect on meat quality although the lowest fat content was obtained on dry matter basis when cattle spleen was fed at 2 day interval.
Collections