Süt protein tipleri ile koyunların laktasyon özellikleri ve kuzuların büyüme karakteristikleri arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada Atatürk Üniversitesi Morkaraman ve İvesi sağmal koyunlarının süt polimorfizmi yönünden genetik yapıları belirlenerek çeşitli verim özellikleri ile olan ilişkileri incelenmiştir. îvesilerde P-Lg A, Morkaramanlarda P~Lg B geni frekansının yüksek bulunduğu çalışmada ırkların genetik yapılarının birbirinden çok önemli ölçüde farklı olduğu tesbit edilmiştir. Toplam süt verimi, günlük ortalama süt verimi, laktasyon süresi, 96 yağ nispeti, toplam yağ verimi gibi laktasyon; canlı doğan kuzu sayısı gibi döl; sürü verimliliğini karakterize eden doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı, mer'a sonu ağırlığı, sütten kesim döneminde günlük sağlanan ağırlık kazancı, mer'ada sağlanan günlük ağırlık kazancı, sütten kesimdeki, mer'a sonundaki 120. ve 210. günlerdeki kuzu sayıları gibi kuzu büyüme ve gelişme özellikleri araştırmada incelenen başlıca karakterler olmuştur. P-Lg genotipleri canlı doğan kuzu sayısı ve doğum ağırlığı karakterlerinde istatistiki olarak önemli farklılaşmaya neden olmuştur.Araştırmada üzerinde durulan karakterlerde belirli bir oranın üzerinde istikrarlı nispi üstünlük gösteren P~Lg tiplerinin tesbiti ve tanımı yapılmıştır. Buna göre döl verimi, yaşama gücü ve uyum özellikleri ile laktasyon karakterleri için ırklarda ve müşterek sürüde AB; kuzu büyüme ve gelişme özellikleri için îvesilerde AA; Morkaramanlarda AB genotipliler selektif avantajlı P~Lg tipleri olarak belirlenmiştir. The purpose of this study was to determine the relationships concerned with various characteristics of yield by determining the genetic structure in terms of milk polymorphism on Redkaraman and Awassi mated ewe breeds kept at Atatürk University Agricultural Research and Application Farm. The results of this research indicate that Awassi breeds is higher with regard to gene P~Lg A frequency and Redkaraman breeds higher gene P~Lg B frequency and that the breeds significantly differed in genetic structures. The main characteristics investigated in this research were as follow: reproductive traits such as the number of lambs born; lactation characteristics such as total milk production, average daily milk yield, lactation period, fat content percent, total fat production; the herd fertility traits characterized with birth weight, weaning weight, weight at the end of grazing season, weight acquirement obtained daily during the weaning period and the grazing season; lamb growth and development traits such as the number of lambs at the weaning time and the end of the grazing seasons (respectively, days 120 and 210). Genotypes p-Lg caused a diversity in the number of lambs born and birth weight. In addition, this research was conducted to detect and recognize types of P~Lg that shows. consistently a relative superiority above a certain rate on characteristics involved. As a consequence in the breeds and generally herd, AB was determined as selective- advantaged P-Lg types for reproductive traits, survival rate and adaptation traits and AA and BB for lamb growth and development characteristics in Awassi and Redkaraman breeds, respectively.
Collections