Süt pastörizasyonunda ısı pompasının kullanımı ve klasik sistemlerle mukayesesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Günümüzün en önemli sorunları arasında enerji konusu da bulunmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması, endüstriyel etkinliklerin yaygınlaştırılması teknik elemanları `enerji ekonomisi` araştırmasına mecbur bırakmıştır. Enerji ekonomisinden amaçlanan, enerji üretim ve tüketiminin verimli olması, atık enerjiden yararlanma, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesidir. Enerji maliyetinin giderek arttığı son yıllarda ısı pompaları, enerjinin verimli kullanılması açısından önem kazanmıştır. Bu çalışmada, peynire işlenecek sütün hem ısıtılmasında hem de mayalanma sıcaklığına kadar soğutulmasında kullanmak amacıyla, sıvı-sıvı prensibine göre çalışan mekanik buhar sıkıştırma çevrimli plakalı ekonomizörlü bir ısı pompası deney düzeneği kurulmuştur. Isı pompası sistemi çift cidarlı kazan sistemi ve plakalı pastörizatör sistemlerinde enerji sarfiyatı analizleri ile kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar birbiriyle mukayese edilmiştir. Bu analizlerden başka performans kriterleri de incelenmiştir. Deneylerin sonucunda ısı pompası sisteminin enerji tasarrufu açısından çift cidarlı kazan ve plakalı pastörizatör sistemlerinden daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca mikrobiyolojik analizler sonucunda ısı pompasının süt pastörizasyonunda kullanılmasının Türk Gıda Maddeleri Standardına göre uygun olduğu görülmüştür. Böylece konvansiyonel sistemler (çift cidarlı kazan sistemi ve plakalı pastörizatör sistemi) yerine, ısı pompası sisteminin peynire işlenecek sütün pastörizasyonunda kullanılabilirliği belirlenmeye çalışılmıştır. SUMMARY The matter of energy is one of the significant problems of nowadays. The increase in world population and the spread of industrial activities coarced the techniciens to search the economics of energy. The purpose of the economics of energy are the productivity of the energy consumption and production remaining energy, to support saving of energy and a prevent pollution of environment. During the last few years, the increase in the cost of energy has made the use of heat pumps advantageous systems for the production of efficient energy. In this study, a heat pump system based on the liquid to liquid principle and operating according to mechanical vapor compression cycle was designed in order both to heat to the milk pasteurization temperature and cool it to coagulation temperature during cheese processing. The energy consumption analysis and chemical, biochemical and microbiological analysis were made in heat pump system as well as double jacket boiler system and plate pasturizer system, and the results were compared. Besides analysis performence criterias of heat pump system were investigated. Results of experiments show that heat pump system is better saving energy than double jacket boiler system and plate pasteurizer system. Besides, results of microbiological analysis show that heat pump utilization in milk pasteurization are suitable according to Turkish Food Substances Standard. Hence, the possibility of using a newly designed heat pump system to substitute for convensional pasteurization systems was investigated for the pasteurization of milk during chese processing.
Collections