Taze ve değişik teknolojik işlemler uygulanan kuyruk yağlarının çeşitli özellikleri ve farklı şartlarda depolanmaları ile bazı özelliklerindeki değişimlerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Kuyruk yağının depolanması ile fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimlerin ve kuyruk yağının teknolojik olarak değerlendirilebilme imkanlarının belirlenmesi, bu çalışmada amaçlanmıştır. Bu araştırmada, yaklaşık 2 yaşında olan Morkaraman toklularının kuyrukları materyal olarak kullanılmıştır. Kuyruk dokusundan kuyruk yağı elde edildikten sonra çeşitli ambalaj materyalleri (yağlı kağıt, cam kavanoz) ile ambalajlanarak, farklı sıcaklık derecelerinde (4°C, 8°C ve oda sıcaklığı) 6 ay süreyle depolanmıştır. Ayrıca, ham (taze) yağa nötralizasyon, deodorizasyon ve fraksiyonlama işlemleri uygulanmıştır. Nötralize kuyruk yağı, yağlı kağıt ve cam kavanozlarda ambalajlanarak, 8°C ve oda sıcaklığında, deodorize kuyruk yağı ise, cam kavanozlarda ambalajlanarak oda sıcaklığında 6 ay süreyle depolanmıştır. Fraksiyonlama işlemi 36°C, 38°C, 40°C ve 42°C'lerde kuru fraksiyonlama uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Tüm örneklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Taze kuyruk yağı, nötralize kuyruk yağı ve deodorize kuyruk yağında sırasıyla ortalama olarak, kırılma indisi (60°C) 1.4500, 1.4501 ve 1.4504; erime noktası 43°C, 42°C ve 43.1°C; iyot sayısı 45.79, 45.62 ve 43.98 ; sabunlaşma sayısı 208.7, 207.2 ve 208 mg KOH/g; serbest yağ asitleri %0.601, %0.112 ve %0.353; peroksit sayısı 0.695, 1.210 ve 3.260 meqg02 / kg olarak bulunmuştur. Yine ham, nötralize ve deodorize kuyruk yağlarında önemli bazı yağ asitleri sırasıyla, C1&0 %26.37, %25.58 ve %27.52; C18:0 %20.41, %18.99 ve %20.93; Cı8:ı %41.51, %43.59 ve %38.97 olarak belirlenmiştir. Depolama sonucunda ambalaj materyallerinden cam kavanozun, farklı sıcaklık derecelerinden 4°C'nin yağların depolanabildiği açısından daha uygun olduğu belirlenmiştir. Fraksiyonlama işleminde oksidasyon açısından 36°C'nin, ürün verimi açısından ise, 40°C ve 42°C'lerin daha uygun fraksiyonlama sıcaklığı olduğu saptanmıştır. SUMMARY The objective of this research were to evaluate physical and chemical alterations of the stored sheep tail-fat and to determine the technological quality characteristics of the tail-fat. In this study, the tail-fat from approximately 2 years old Morkaraman sheep was extracted from the tail tissue and packaged with different packaging materials (waxed paper & glass jar) and stored at different temperatures (4°C, 8°C and ambient temp.) for 6 months. The raw fat (fresh) was partially refined including only neutralization and deodorization, and it was also fractionated to test crystallization ratio. The neutralized tail-fat samples packaged with waxed paper and glass jar were stored at 8°C and ambient temperatures while the deodorized tail-fat in the glass jar was stored only at ambient temperature for 6 months. The fractionation process was conducted at 36, 38, 40 and 42°C by applying dry press fractionation technique. The following physical and chemical quality criteria of the tail-fat samples were investigated. The average values of the measured characteristics of the raw (fresh), neutralized and deodorized tail-fat was as follows respectively; refractive index (60°C) 1.4500,1.4501 and 1.4504, melting point 43, 42 and 43.1°C, iodine value 45.79, 45.62 and 43.98 g fat, saponification value 208.7, 207.2 and 208 mg KOH / g fat, free fatty acid 0.601, 0.112 and 0.353%, peroxide value 0.695, 1.210 and 3.260 meq02 /kg. Again, the ratio of some of the fatty acids in the fat was as following for the raw, neutralized and deodorized tail-fats respectively; C-i6:o 26.27, 25.58 and 27.52%, Ci8:o 20.41, 18.99 and 20.93%, Cum 41.51, 43.59 and 38.97%. The storage results showed that glass jar as a packaging material and 4°C storage temperature were more appropriate storage options to keep the quality of the product. Among the fractionation temperatures, the 36°C and 40, 42°C's were determined as most suitable fractionation temperatures for autooxidation and for the yield respectively.
Collections