Kaz palazı rasyonlarına değişik düzeylerde bitkisel yağ ilavesi ve arpanın ağırlık artışı, yemden yararlanma ve yem tüketimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, kaz palazı rasyonlarına değişik düzeylerde, bitkisel yağ (ayçiçek yağı) ilavesi ve arpanın kazlarda ağırlık artışı, yemden yararlanma, günlük yem tüketimi ve günlük canlı ağırlık kazançlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için; Kars Tarım İl Müdürlüğü, kaz üretme çifliğinden temin edilen 60 adet günlük yaştaki Embdem ırkı kaz palazı, 6 haftalık yaşa kadar %22,13 hamprotein ve 2995 k.kal/kg Metabolık enerji (ME) ihtiva eden rasyonla ad-libitum olarak beslendikten sonra, her biri 11 kaz palazından oluşan 5 gruba ayrılmıştır. İlk dört grup sırasıyla: %0, 2, 4 ve 6 düzeyinde ayçiçek yağı ihtiva eden rasyonlarla, beşinci grup ise yalnız arpa kırmasıyla 17 haftalık yaşa kadar ad-libitum olark beslenmişlerdir. Deneme 11 hafta sürmüştür. Kaz palazlarının 6 haftalık yaştaki deneme başlangıcı canlı ağırlık ortalamaları gruplara göre sırasıyla: 2014, 2028, 2024, 2015 ve 1997 g. olmuş ve bu değerler bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli (P>0,05) bulunmamıştır. Deneme sonu yani 17 haftalık yaştaki canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla: 4670, 4822, 4968, 5135 ve 4445 g olmuştur. Deneme sonu canlı ağırlıklar bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak (P<0,01) çok önemli bulunmuştur. Ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla; 35.4, 37.3, 39.2, 41.7 ve 32.6 g olarak tespit edilmiştir. Canlı ağırlık artışının rasyona ilave edilen yağın miktarına orantılı olarak yükseldiği müşahade edilmiştir. En yüksek canlı ağırlık artışının %6 düzeyinde yağ ilave edilen rasyonla beslenen dördüncü grupta, en düşük ağırlık artışının ise yalnızca arpa kırmasıyla beslenen beşinci grupta olduğu tespit edilmiştir. Yine yemden yararlanma değerlerinde, rasyona yağ ilavesi oranına bağlı olarak iyileşme olduğu görülmüştür. Deneme gruplarının yemden yararlanma, değerleri sırasıyla; 4.74, 4.61, 4.40, 3.95 ve 5.73 olmuş. Bu değerler bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak çok önemli (P<0,01) bulunmuştur. This study was carried out to investigate the effect of the various dietary levels of sunflower oil on the live weight gains, feed efficiencey, feed intake in geese. İn the experment, day old Embdem goslings were used. They were fed rations containing 22.13 persent of crude protein and 2995 k.cal/kg metabolic energy. Till the age of 6 weeks, A total of 55 gosling were divided into five expermental groups, 1 1 goslig each. The rations and the clean water were provided ad libitum. The duration of expermental period was eleven weeks. Four groups of goslings were fed rations containing 0% 2% 4% and 6% of sunflower oils. One group received only ground (cracked) barley. The average live weights of six weeks old gosling in groups receiving 0, 2, 4 and 6 percent of sunflower oil were 2014, 2029, 2024, 2015 and 1997 gr. and the differences between groups were not significantly ( PO.01 ). The 17 weeks of live weight of geese were 4670, 4822, 4968, 5135 and 4445 grams respectively. The differences were hightly (P<0,01) significantly. The live weight gain tended to increase as the dietary fat levels increased. The highest live weight was obtained in the group fed the highest level of fat (6%) whereas the lowest value was belong to the group which recieved only barley rations The feed efficiency values were improved depending on the relative dietary levels of fat. This values were 4.74, 4.61, 4.40, 3.95 and 5.73 respectively. The differences were highly significant relative to feed efficiencies
Collections