Kükürt gübrelemesinin su kültürü ortamında domates ve biberin gelişimi ve mineral bileşimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Tarımsal üretimi artırmanın yollarından biride gübrelemedir. Bitki beslemede kükürt gerekli besin elementlerinden birisi olmasına rağmen kükürtle gübrelemeye gereken önem verilmemiştir. Kükürdün, domates ve biber bitkilerinin vejetatif gelişimi, kuru madde miktarı ve mineral madde içeriğine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma su kültürü ortamında yürütülmüştür. Araştırmada, Arnon ve Hoagland'ın domates bitkisi için önermiş olduğu besin çözeltisi, farklı kükürt dozlarına göre modifiye edilerek kullanılmıştır. `Sandoz 182` çeşidi domates ve `Çetinel 150` çeşidi biber bitkileri iki ay süre ile (yaklaşık çiçeklerime dönemine kadar) besin çözeltisinde yetiştirilmiştir. Araştırma sonuçlan uygulanan kükürdün bitki türlerine göre etkilerinin farklı olduğunu göstermiştir. Domates bitkisinin kuru madde miktarı 400 ppm SO4-2 uygulamasında, biber bitkisinin kuru madde miktarı ise 800 ppm SO4-2 uygulamasında maksimum olmuştur. Artan dozlardaki kükürt uygulaması, domates ve biber bitkilerinin kükürt içeriklerini artırmıştır. Kükürt uygulaması bitkilerin N, protein-N'u, N03`-N'u, Ca, Mg, Na, Mn, Cu, Zn içerikleri üzerinde etkisiz kalırken P, K, Fe içerikleri üzerindeki etkisi istatistiki olarak çok önemli bulunmuştur. SUMMARY Fertilization is one of the means for improving agricultural production. Although, Sulphur is an essential plant nutrition, there has not been enough interest on S-fertilization. Thio study was untertaken to determine the effect of S- application on vegetative growth, dry-matter yield and mineral composition of tomatoes and pepper in water culture. Nutrition solution offered by Arnon and Hoagland for tomatoes was used by modifiying based on S- doses. A tomatoes cultivar `Sandoz ` and a pepper cultivar `Çetinel 150` were growth for 2 month in the nutrional solution. Results showed that the effects of S application on yield and dry-matter were different among plant types. The maximum dry-matter yield was obtained by 400 ppm SO4 application in tomatoes and by 800 ppm SO4 application in pepper. S content of plants increased by increasing of S, application. The was no significant effect of S- application on N, protein-N, NO3-N, Ca, Mg, Mn, Cu and Zn contens of plants, but there was statistically significant effect of S application on P, K, and Fe contens of plants.
Collections