Karasu Çayından (Iğdır) yakalanan Kızılgöz (Rutilus rutilus l., 1758) balığının populasyon yapısı, büyüme özellikleri ile avlanma bölgesi suyunun bazı fiziko kimyasal parametreleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET İğdır Ovası Karasu Çayında yaşayan Rutilus rutilus ( L., 1758) türünün populasyon özellikleri ve araştırma bölgesi suyunun baza fiziko-kimyasal özelliklerinin incelendiği bu araştırma Mart 1997 ile Temmuz 1997 arasında gerçekleştirilmiş olup, sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenmiştir: Su numuneleri menbaya yakın kısımlardan alındığından, su sıcaklığı çevre sıcaklıklarıyla ( 9.5- 32 °C ) değişmemiş ve ortalama 16.5 °C olarak tespit edilmiştir. Suyun önemli kimyasal özelliklerinden birisi olan pH, ortalama 7.35 olarak ölçülmüş ve 6.96-7.73 arasında değişmiştir. Sertlik ise ortalama 31.25 Fransız sertliği olarak bulunmuş ve 25-46 FrS arasında değişim göstermiştir. Diğer parametreler ise; Ca+2, Mg+2, CaC03, organik madde ve elektrikli iletkenlik sırasıyla, 63 mg/1, 25.32 mg/l, 239.25 mg/1, 1.50 mg/1 ve 895 umhos/cm olarak bulunmuştur. Populasyonda yaş dağılımının DI+-Vn+ arasında değiştiği ve en kalabalık yaş grubunun IV+ olduğu belirlenmiştir. Populasyonun %35.7' sini erkekler, % 62.5' ini ise dişilerin oluşturduğu ve cinsiyetler arasındaki farkın önemli olduğu gözlenmiştir ( p<0.05). Boyca ve ağırlıkça oransal ve spesifik büyüme en yüksek VI+ yaşta gerçekleşmiştir. Boy- ağırlık ilişkisi ` en küçük kareler metodu ` ile hesaplanmış olup, logaritmik eşitlik: Log W= - 1.036+ 3.203 LogFL ( Çatal Boy ) olarak bulunmuştur. Ortalama kondüsyon faktörü 1.54 olarak hesaplanmış ve cinsiyetler arasındaki farkın sadece V+ yaş grubunda erkekler lehine önemli olduğu bulunmuştur ( p<0.05 ). Balıkların et verimleri erkeklerde % 57.17, dişilerde ise % 58.45 olarak belirlenmiş olup, cinsiyetler arasındaki fark istatistik! olarak önemli bulunmuştur ( p<0.05). Oransal baş ağırlığı ise % 15.45 olarak hesaplanmıştır. SUMMARY Population characteristics of Rutilus rutilus living in the Karasu Stream located in Iğdır Plate and some physico-chemical properties of this water were studied between March, 1997 and July, 1997. All results of research were summarized as follows: Since all the water samples were taken about the spring, the water temperatures were not effected by the ambient temperature values (9.5-32.0 °C) and the mean temperature of the water was determined as 16.8 °C. Water pH ranged between 6.96 and 7.73 with an average of 7.35. French Water Hardness values ranged between 25.0 and 46.1 (31.25 on average). Ca**, Mg^, CaC03, organic matter and conductivity in water were; 63 mg/1, 25.32 mg/1, 239.25 mg/1, 1.50 mg/1 and 895 umhos/cm respectively. The distribution of age in population varied between HJ+ and VTJ+, the number of age group IV+ was observed to be higher than that of other age groups. The population was made of 37.5 % males and 62.5 % females and the differences between sexes were statistically significant (p<0.05). The mean fork length and the mean body weight of examined 160 individuals were 13.42 cm and 43.4 g respectively. The differences between sexes according to ages groups for fork length were not statistically significant (p>0.05), weight were statistically significant in the age group of IU+ (p<0.05). The specific and relative growth for length and weight were maximum in the age of YT+. The Length- Weight relationship of population was calculated by least squares method and the logarithmic equation was found as LogW= -1.036+3.203xLogFL (Fork Length). The mean condition factor of population was found as 1.54, and differences between sexes were statistically significant on the behalf of the males at the age of VI+ (p<0.05). Meat yield of individual was determined as 57.17 % in males and 58.45 % in females, and the differences between sexes were statistically significant (p<0.05). The relative head weight for population was determined as 15.45 %.
Collections