Farklı C vitamini seviyelerinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerinde etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma, farklı seviyelerde C vitamini içeriğine sahip olan gökkuşağı alabalığı yavru yemlerinin, balıkların canlı ağırlık artışı yem değerlendirme, yaşama oranı üzerine yapmış olduğu etkileri belirtmek amacıyla, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Yavru Üretme ve Araştırma Merkezinde yapılmıştır. Çalışmada kontrol grubuna normal fabrika yemi verilmiştir.% 48 74 ham protein, %8.06 ham yağ, %4.49 ham selüloz muhtevasına sahip bu yeme sırasıyla 50 mg/kg. 150 mg/kg, 250 mg/kg, 500 mg/kg, 1000 mg/kg, 2000 mg/kg, 2500 mg/kg C vitamini ilave edilerek 7 adet test diyeti oluşturulmuştur. Deneme 3 tekerrürlü, 8 muamele şeklinde planlanmıştır. Her tekerrürde ortalama ağırlıkları 1,8+0,05 g olan 50 adet yavru balık yer almış ve balıklar hazırlanan test diyetleri ve kontrol yemiyle 60 gün süreyle yenilenmişlerdir. İlk dört haftalık periyotta balıklara canlı ağırlıklarının % 5 'i, 5. periyotta % 4'ü, son periyotta ise % 3'ü kadar yem verilmiştir. Araştırma sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1. Başlangıç ağırlıkları yaklaşık olarak aynı (1,85±0,05) olan balıkların deneme sonunda ağırlıkları arasında fazla bir farklılık gözlenememiştir. En yüksek değer 8,8601±0,134 ile 2500 mg/kg C vitamini içeren diyetle beslenen 8 numaralı grupta belirlenmiştir. En düşük değer ise 7,7283±0,63 gr ile ilave C vitamini içermeyen 1 numaralı kontrol grubuna saptanmıştır. Diyetler arasındaki farklılık istatistik! olarak önemli bulunmamıştır (P>0,05). 2. Yem değerlendirme oram bakımından gruplar arasında fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (P>0,05). En iyi değerlendirme 1,09±0,06 ile 8 numaralı diyetle beslenen grupta gözlenirken en kötü yem değerlendirme ise 1,26±0,10 ile 1 numaralı kontrol grubunda belirlenmiştir. 3. Yaşama gücü bakımından gruplardan elde edilen sonuçlar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). SUMMARY This study was contacted to determine the effects of rainbow trout fry feeds containing different levels of vitamin C on the live-weight gain, feed conversion and survival rates of the fry at the fry production and research facilites of Fishery Departmant of Agricultural Faculty at Atatürk University. In this study, control group was fed by standart factory feed containing 48,74 % crude protein, 8,06 % crude oil, 4.49 % crude selulose. Then, 7 test diet was established by adding 50 mg/kg, 150 mg/kg, 250 mg/kg. 500 mg/kg, 1000 mg/kg, 2000 rag/kg, 2500 mg/kg vitamin C to this standart feed. Trial was planned for 8 groups. Each has 3 replicates. In each replicate, 50 fry having 1,8 ± 0,05 g average weights replaced and fry was fed by test diet and control feed for 60 days, in the first 4 week-period, fry was fed by the amount of 5 percent of their live weights, in the fifth period the percentage was 4 %. and in the last period it was 3%. Finding of the experiment were as fallows : 1) A big difference was not observed in terms of the final weights of fish having about the same initial weights (1.85 ± 0.05). The highest value was (8,8601±0.134) from group 8 which was fed by adding 2500 mg/kg vitamin C The lowest value was (7,728 ± 0,83) from group 1 in which fed was not added by vitamin C. From the live weight rates point of wiev, the differences between the results from the diets were found statistically unimportant ( P > 0,05). 2) From the feed conversion rates point of view, differences between the groups were found statistically unimportant ( P > 0,05 ). The best feed conversion was observed from the group 8 (1.09 ± 0.06) and the worst feed conversion was ^observed from the group 1 ( 1.26 ± 0. 10 ). 3) From the survival rates point of view, the differences between the results from the groups were found statistically unimportant (P>0.05).
Collections