Farklı düzeydeki mikrodalga ışınlamasının E.coli K 12 ve valine suşlarının üremesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7) ÖZET -6 Çalışmamızda 10 kez dilue edilen E. coli K12 ve Valine suşları E MB besiyerine homojen bir şekilde yayılarak ekildi ve inkübasyona bırakı İdi. t nkübasy onun 3. saat 'inde (logaritmik fazda) bakteriler 55-550W arasında değişen 10 farklı güç düzeyinde 5,10,15,20 sn mikrodalga ışınlamaya maruz bırakı İdi. İnkübasyonun 18. saat' inde petri kutularındaki besiyerlerinde oluşan koloni miktarları sayılarak, kontrol grubu ile karşılaştırıldı. 55-550W arasında uygulanan mikrodalga güç düzeylerine bağlı olarak hem E.coli K12 nemde Valine' in koloni miktarında kontrol ile karşılaştırıldığında 5,10,15,20 sn için anlamlı düşmeler (P<0,001S) belirlendi. Ayrıca E.coli K12 de 165W mikrodalga güç düzeyinden sonra E.coli Valine' de ise 220W'tan sonra koloni oluşmadığı gözlendi. Yapılan sıcaklık ölçümleri sonucunda bakterilerin koloni miktarındaki düşmenin muhtemelen mikrodalganın thermal etkisi (mikrodalganın meydana getirdiği ısı) sonu cu olabileceği ve mikrodalganın meydana getirdiği lethal sıcaklığın Üzerinde bakterilerin üremesinin azalabileceği sonucuna vardık. 62
Collections