dc.contributor.advisor | Küfrevioğlu, Ömer İrfan | |
dc.contributor.author | Aygül, İmdat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:50:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:50:51Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51572 | |
dc.description.abstract | ÖZET Laktoperoksidaz enzimi (LPO) (E.C. 1.1 1.1.7), sığır sütünden kromatografik ve biyokimyasal yöntemler kullanılarak saflaştınlmış ve bazı kinetik özellikleri araştırılmıştır. Laktoperoksidaz enziminin sığır sütünden saflaştırılması için aşağıdaki prosedürler takip edildi: Amberlite CG-50 H* reçinesiyle kısmı saflaştırma, % 0-90 doygunlukta I.amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz, CM-Sephadex C-50 iyon değişim kromatografisi, % 0-90 doygunlukta n.amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz, Sephadex G-100 jel filtrasyon kromatografisi, % 0-90 doygunlukta Ill.amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz. Enzim saflığı, sodyum dodesilsülfat poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) yöntemi ile kontrol edildi. Laktoperoksidaz enzimi, saflaştırma işlemleri sonucunda 1 litre yağı alınmış taze sütten 11,6 kat saflaştınldı ve 6,7 mg (Rz=0,7) elde edildi. Enzim saflaştırılması esnasında aktivite tayinleri için olan 2,2'-azino-bis (3-etilbenztiazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) substratı (S4i2nm = 32400 M-1 cm`1) kullamldı. Substrat olarak ; p-fenilendiamin, ABTS, epinefrin, pirogallol ve katekol seçildi. Optimum pH değerleri p-fenilendiamin ve katekol için 7,5 ; ABTS için 6,0 ; pirogallol için 6,8 ve epinefrin için 8 olarak bulundu. Optimum sıcaklık değerleri; p-fenilendiamin için 45°C, ABTS için 42°C, epinefrin için 50°C, pirogallol için 60°C ve katekol için 45°C olarak bulundu. Optimum pH ve 20°C'da substratlann Km değerleri, p-fenilendiamin, ABTS, epinefrin, pirogallol ve katekol substratlan için sırasıyla; 0,197mM, 0,063 mM, 0,64 mM, 25,2 mM ve 63,95 mM olarak bulundu. p-Fenilendiamin, ABTS, epinefrin, pirogallol ve katekol substratlan için Vmax değeri sırasıyla; 3,5xl0`5 EU/ml, 4,0xl0`5 EU/ml, 5,8x10^* EU/ml, 8,4x1ü-4 EU/ml ve l,01xl0'3 EU/ml olarak bulundu. | |
dc.description.abstract | 11 SUMMARY Lactoperoxidase enzyme (LPO)(E.C. 1.1 1.1.7), from bovine milk,.` was purified by chromatographic and biochemical techniques and its kinetic features were investigated. The following steps were applied for the purification of lactoperoxidase enzyme: partial purification with Amberlite CG-50 H* resine, I.ammonium sulfate precipitation by using 0-90 % saturated ammonium sulfate and dialysis, CM-Sephadex C-50 ion-exchange chromatography, Il.ammonium sulfate precipitation by using 0-90 % saturated ammonium sulfate and dialysis, Sephadex G-100 jel filtration chromatography, Il.ammonium sulfate precipitation by using 0-90 % saturated ammonium sulfate, and dialysis. Enzyme purity was controlled with sodium dodecylsulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Lactoperoxidase enzyme was purified 11.6 times from 1 liter defatted milk and 6.7 mg of enzyme was obtained. 2,2'-azino-bis (3-etilbenztiazolin-6-sulfonik asit) (ABTS) substrate (E4i2nm = 32400 M*1 cm`1) was used for the enzyme activity assays during enzyme purification i processes; As substrates, p-phenylendiamine, ABTS, epinefrin, pyrogallol, and catechol were choosen. The values of optimum pH were 7.5 for p-phenylendiamine and catechol, 6.0 for ABTS, 6.8 for pyrogallol, and 8.0 for epinefrin. The values of optimum temperature were 45°C for p- phenylendiamine, 42°C for ABTS, 50°C for epinefrin, 60°C for pyrogallol, and 45°C for catechol. Km values at optimum pH and 20°C were 0.197mM, 0.063 mM, 0.64 mM, 25.2 mM ve 63.95 mM for p-phenylendiamine, ABTS, epinefrin, pyrogallol, and catechol, respectively. Vmax values at optimum pH and 20°C were 3.5xl0`5 EU/ml, 4.0xl0`5 EU/ml, 5.8X10`4 EU/ml, 8.4x10^* EU/ml ve l.OlxlO`3 EU/ml for p-phenylendiamine, ABTS, epinefrin, pyrogallol, and catechol, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Laktoperoksidaz enziminin sığır sütünden saflaştırılması ve bazı kinetik özelliklerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Purification of lactoperoxdase enzyme from bovinemilk and investigation of some kinetics properties | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Kinetics | |
dc.subject.ytm | Lactoperoxidase | |
dc.subject.ytm | Enzymes | |
dc.subject.ytm | Cow milk | |
dc.subject.ytm | Purification | |
dc.identifier.yokid | 96435 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 96435 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |