Günün belli zamanlarında yükseltilen su sıcaklığının ve büyüme ajanının alabalık (Oncorhynchus mykiss) yavrularının büyüme ve et özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, yeme alıştırılan yavru Gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) günün belli periyotlarında oluşturulan sıcaklık farkları ile büyüme ajanlarından Recombinant Human Somatotropin'inin çeşitli seviyelerinin büyüme özellikleri ve et bileşenleri üzerine etkileri incelenmiştir. Toplam 230 gün (1 14 büyüme ajanı ile yemleme günü) devam eden 2x4x2 faktöriyel düzenleme tam şansa bağlı plana göre yürütülen araştırmadan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: 1. Başlangıç ağırlıkları 0.23+0.04 g olan yavruların, deneme sonu ağırlıktan muameleler arasında farklılık göstermiştir. En yüksek değer 17.51±0.56 g ile günlük farklı sıcaklıklarda 27.4 ug/g seviyeli büyüme ajanı katkılı yemle beslenenlerde, en düşük değerler ise, 7.05±0.06 g'la kontrol grubunda ve 8.35±0.19 g'la olarak normal su sıcaklıklarında 82.2 ug/g seviyeli yemle beslenenlerden elde edilmiştir. Su sıcaklıkları arasındaki ve büyüme ajanı seviyeleri arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). 2. Yem değerlendirme değeri bakımından gruplardan çok farklı sonuçlar elde edilmiş ve aralarındaki farklılıklar da istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). En iyi yem değerlendirme oram ortalama 1.43±0.24 ve 1.43 ±0.23 olarak normal su sıcaklıklarında 27.4 ug/g ve 54.8 ug/g katkılı yemle beslenenlerde, en kötü değerleri ise, 1.85+0.11 olarak günlük farklı sıcaklıklarının kontrol grubunda görülmüştür. 3. Yaşama gücü yönünden gruplardan elde edilen sonuçlar arasındaki farklılık, su sıcaklıkları bakımından istatistiki olarak önemli, büyüme ajanı seviyeleri bakımından önemsiz bulunmuştur (p<0.05). 4. Balık etinin vücut proximate analizleri sonucunda su sıcaklıkları ve büyüme ajanı seviyeleri arasındaki farklılıklar, ham protein ve ham yağ değerleri bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Büyüme ajanı katkılı yemle beslenenelerde ham protein oranı yüksek, ham yağ oranı ise düşük çıkmıştır. 5. Yapılan GS-MS (Gaz Kromotografisi-Kütle Spektrofotometresi) testlerine göre büyüme ajanı kalıntısı, yemlere ilavesinin kesilmesinden 20 gün sonra balık vücudunda negatif çıkmıştır. 6. Araştırma sonunda diğer analizlerden elde edilen sonuçların su sıcaklıkları ve büyüme ajanı seviyeleri bakımından; karkas ağırlığı istatistiki olarak önemli (p<0.01), kondüsyon faktörü önemsiz, hepatosomatik indeks ve viscerosomatik indeks değerleri ise istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). In this study, effects of the different water temperatures and various levels of Recombinant Human Somatotropin Hormone on the growth features and meat composition of rainbow trout {Oncorhynchns mykiss) fingerlings were investigated. The following results from the study lasted totally 230 days (114 days feeding with growth agent) and carried out according to completely randomised factorial experimental design (2x4x2) were obtained; 1. Final weights offish with the initial weights of 0.23+0.04 g showed significant differences. The highest value was 17.51±0.56 g from different temperatures of fed with 27.4 ug/g growth agents while the lowest values were 7.05+0.06 g from control diet fingerlings and 8.35+0.19 g normal water temperatures of the feed with 82.2 ug/g growth agents. The differences between the water temperatures and the levels of growth agents were statistically significant (p<0.01). 2. In terms of feed efficiency ratios, very different values were obseved from the groups, and the differences were also statistically significiant (p<0.01). The best value was as average, 1.43±0.24 and 1.43 ±0.23 from normal water temperatures of the feed with 27.4 ug/g and 54.8 ug/g growth agents while the worst values were 1.85±0. 1 1 from the different temperatures of control groups. 3. From the survival rates points of view, the differerences between the results of the temperatures groups were statistically significiant while it was in significiant for growth agents groups (p<0.05). 4. Results of the body proximate composition analysis offish meat, in terms of protein and fat content values, the differences between the temperatures and growth promoters groups were statistically significiant (p<0.01). The growth promoter decreased the fat content but increase the protein ratio. 5. GC-MS results showed that there was no residual growth agent in the muscle tissue of fries that had 20 days withdrawal period for feeding. 6. At the end of research, results of the another body analysis of fish, the carcass weights rates points of view, the differerences between the results of the temperatures and growth agents groups were statistically significiant (p<0.01). In terms of condition factor values, the differences between the groups were insignificant. From the hepatosomatic and visceral indices points of view, the differerences between the results of the groups were statistically significiant (p<0.01).
Collections