Değişik yörelerden sağlanan kimyon (cuminum cyminum L.) tohumlarının biyolojik ve fiziksel özellikleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK YÖRELERDEN SA?LANAN KİMYON (Cuminum cyminum L.) TOHUMLARININ BİYOLOJİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İsmail BOZ KURT Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Neşet ARSLAN 1987, Sayfa: 43 Jüri: Doç. Dr. Neşet ARSLAN' Doç. Dr. Celâl ER Doç. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Bu araştırma ülkemizde kimyon üretici ve ihracat çısının karşılaştığı problemlerinin çözümünde yararlı ola cak bir takım bulgular elde etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak kullanılan numuneler, kimyon tarımının yaygın olduğu, Ankara'dan 4, Konya'dan 13, Eskişehir'den 3 ve Niğde'den 1 numune olmak üzere te min edilmiştir. Alman kimyon örneklerinde tohumluk safiya tı % 57.5 ile % 96.1 arasında değişmiş ortalama % 90.34 ol muştur. Yabancı madde ise ortalama % 9.11 olmuştur. Yabancı madde bakımından T. S. E Kimyon Standardına göre yalnızca 2 numune 2. sınıfa girebilmiş diğerleri hiçbir sınıfa gireme miştir. 21 kimyon örneğinde, 14 ayrı familyaya ait 30 cins ve türe ait yabancı ot çeşidi belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucu numunelerde ortalama % 5 nem bulunmuş, bu da depolama yönünden iyi bir avantajdır. 1000 dane ağırlığı 2.314,- 3.214 gram arasında değişmiştir. Bir numunede hiç çimlenme olmamış, çimlenme gücü % 8.4 ile 80.5 arasında değişmiştir, özellikle fazla bekletilen tohum larda çimlenme gücü azaldığından tohumluk olarak kullanılma sı uygun değildir. ANAHTAR KELİMELER: Kimyon, üretim, verim, ihracat, tohumluk, fiziksel özellikler, biyolojik özellikler. IV ABSTRACT Masters Thesis RESEARCHES ON PHYSICAL AND BIOLOGICAL CHARACTERS OF CUMIN (Cuminum cyminum L.) SEEDS OBTAINED FROM VARIOUS REGIONS Ismail BOZKURT Ankara University Graduate School Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Neşet ARSLAN 1987, Page: 43 Jury: Assoc. Prof. Dr. Neşet ARSLAN Assoc. Prof. Dr. Celâl ER Assoc. Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN This research work has been carried out to get results which would be beneficial in solving problems facing by cumin consumers and exporters. The samples used for this research has been collected from districts where cumin is grown on Large areas. Thus 4 samples from Ankara, 13 samples from Konya, 3 samples from Eskişehir and one sample from Niğde districts of Turkey has been collected as a material for this research. Seed purity percentage ranged between 57.5-96.1 percent with an average of 90.34 percent. Foreign material was 9.11 %. According to Turkish Standard Institution rules as regards to foreign material, only two samples graded as 2, class seed while rest of the samples did not show any grade (class). Weed seeds belonging to 14 different families and 30 varieties and species were determined in 21 samples. The analysis results showed an average of 5 percent moisture content being favourable for storage. 1000 seed weight varied between 2.314-3.214 gram. There was no germination in one sample whereas the germination power of the rest samples varied between 8.4-80.5 percent. The seeds which are waited for Long time has less germination percent, being not recommended for seeding purpose. KEY WORDS: Cumin, production, yield, export, seed, physical characters, biological characters.
Collections