Artan miktarlardaki magnezyum ve çinkonun fasulye bitkisinin gelişmesi ve katyon alımı üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARTAN MİKTARLARDAKİ MAGNEZYUM VE ÇİNKONUN FASULYE BİTKİSİNİN GELÎŞMESİVE KATYON ALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Cumhur DURSUN Ankara Üniversitesi Feri Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cavit TURAN 1987, Sayfa: 96 I Jüri: Prof. Dr. Cavit TURAN Doç. Dr. Mehmet AKTAŞ Doç.Dr.Gürkan ÇELEBİ Bu araştırmanın amacı, toprağa artan miktarlarda verilen magnezyum ve çinkonun fasulye bitkisinin gelişmesi ve katyon alımı üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla sera koşullarında yapılan denemede toprağa Mg un 6, Zn nun ise 4 düzeyi uygu lanmış tir. Toprağa artan miktarlarda verilen magnezyum ve çin konun fasulye bitkisinde sap ve yaprağın kuru madde miktarı ile Mg, Zn, K, Ca, N ve P kapsamları üzerine etkileri ista- tistiki bakımdan önemli bulunmuştur. Deneme bitkisi sapında en fazla kuru madde miktarı Mg^Zn^ (j.e ppm Mg ve 20 ppm Zn), yaprağında ise Kg %n3 ( 75 PPm Mg' Ve 20 ppm Zn) uygulamasından elde olun muştur. `,,.,.._ `.,, Fasulye bitkisinde sap ve yaprağın Mg kapsamı artan miktarlardaki magnezyum ile ilgili olarak artarken, artan çinko miktarı ile azalmıştır. Artan miktarlardaki magnezyum ve çinko sap ve yaprağın çinko kapsamını sürekli olarak arttırırken, potasyum -ve kalsiyum kapsamlarını azaltıcı yönde etkilemiştir. Sap ve yaprağın azot kapsamı değişik magnezyum işlemlerinden Mg. e kadar artarken, artan çinko miktarı ile ilgili olarak azalmıştır. Bitkide sap ve yaprağın fosfor kap samı ise artan miktarlardaki magnezyum ve çinkonun etkisiyle azalmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Magnezyum miktarları, çinko miktarları, fasulye bitkisi, sap ve yaprağın kuru madde miktarı, katyon alımı, Mg-Zn inte- raksiyonu. iv ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF INCREASING AMOUNTS OF MAGNESIUM AND ZINC ON THE GROWTH AND CATION UPTAKE OF BEANS Cumhur DURSUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department öf Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Cavit TURAN 1987, 96 pages Jury: Prof. Dr. Cavit TURAN Assoc. Prof.Dr. Mehmet AKTAŞ Assoc. Prof. Dr. GUrkan ÇELEBİ The objectives of this study were to evaluate the effects of increasing amounts of magnesium and zinc applied to the soil 'on the growth and cation uptake of beans. For this purpose 6 levels of Mg and 4 levels of Zn were applied to the soil in the experiment under greenhouse conditions. The effects of increasing amounts of Mg and Zn on the dry matter yields of both the stem and the leaves and on the Mg, Zn, K, Ca, N, and P contents of beans were found to be statistically significant. The highest amounts of dry matter yield of the stem and the leaves were obtained by the application of Mg_Zn (10 ppm Mg artd 20 ppm Zn), and Mg zn (75 ppm Mg and 20 ppm Zn). 5 3 Magnesium contents of the stem and the leaves of the bean plant were increased by the increasing amounts of Mg application and were decreased with the increasing amounts of Zn application. The increasing amounts of Mg and Zn app lications steadily increased the Zn contents. of the stem and the leaves and decreased the potassium and calcium contents. Magnesium application) up to Mg. treatments, increased and zinc application decreased the nitrogen contents of the stem and the leaves. The phosphorus contents of the stem and the leaves have been decreased by the applications of magnesium and zinc. KEY WORDS: Amounts of Mg and Zn, bean plant, dry matter yield of the stem and the leaves, cation uptake, Mg-Zn interaction.
Collections