Etlik piliçlerin verimleri üzerine kısıntılı yemlemenin ve rasyonun enerji ve protein düzeylerinin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iii ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETLİK PİLİÇLERİN VERİMLERİ ÜZERİNE KISINTILI YEMLEMENİN VE RASYONUN PROTEİN VE ENERJİ DÜZEYLERİNİN ETKİSİ Zuhal DEMİR Ankara Üniversitesi Ven Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilin Dalı Danışman: Prof.Dr. Metin YELDAN 198?, Sayfa: 57 Jüri: Prof.Dr.Metin Yel dan - Prof. Dr. Yılmaz Yücelen Doç.Dr.Rüveyde Âkbay Bu araştırmada, etlik piliçleri farklı enerji ve protein içeren rasyonlarla beslemenin ve ayrıca yemde kısıntı yapmanın büyüme, yem tüketimi, yemden yararlanma ve en ekonomik verim elde etme üzerindeki etkileri araş tırılmıştır. 8 hafta süren denemede 1. gruptaki hayvanlara be si dönemi boyunca % 23 proteinli, 3102.62 kcal./kg.M.E. li karmayemle serbest yemleme, 2. grup hayvanlarına aynı karmayemle 3-8 haftalık yaş döneminde kısıntılı yemleme, 3. grup hayvanlarına 0-3 haftalık dönemde % 23 proteinli 3204 kcal./kg.M.E.'li, 3-6 haftalık dönemde % 20 protein- li-3210 kcal/kg.M.E.'li ve 6-8 haftalık dönemde % 18 pro teinli- 3210 kcal./kg. M. E. 'li karma yemlerle serbest yem leme, 4. grup hayvanlarına ise aynı yemlerle 3-8 hafta lık dönemlerde kısıntılı yemleme uygulanmıştır. 5. grup hayvanlarına ise tüm deneme boyunca % 21 proteinli 2838 kcal./kg.M.E.'li karma yem verilmiştir. 0-8 haftalık dönemde grupların canlı ağırlık ar tışları sırasıyla 1957-21, 1971.47, 1980.35, 2022.06 ve 1903.92, yem tüketimleri 4726.48, 4777.51, 4731.84, 4741.54, 5078.67 ve yem değerlendirme sayıları ise 2.41, 2.42, 2.39, 2.34, 2.67 olarak bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Etlik piliç, protein ve metabolik ener ji düzeyleri, canlı )ağırlık, canlı a ağırlık artışı, yem tüketimi, yem de ğerlendirme sayısı, kısıntılı yemle me, ekonomik analiz. iv ABSTRACT Masters Thesis THE EWECTS 0* THE RESTRİCTED ÎEEDÎNG AND THE PR0TEÎN AND ENERGY CONTENTS OP THE RATÎON ON THE PERFORMANCE Oî BROÎLERS Zuhal DEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr. Metin Yeldan 1987, Page: 57 «fury: Prof.Dr. Metin Yeldan - Prof. Dr.Yılmaz Yücelen Assoc.Prof.Dr. Rüveyde Akbay. In this research, the effects of different protein and energy levels in the ration and the restric ted feeding on growth, feed consumption, feed conversion and economy of production in broilers were investigated. In 8 weeks period, Group 1 received a ration of 23 İ> protein and 3102.62 kcal./kg.M.E..ad. libitum, Group 2 received the same ration with restriction during 3-8 weeks of age, Group 3 fed on a ration of 23 İ» protein and 3204 kcal./kg.M.E. during 0-3 weeks, 20 tf> protein and 3210 kcal./kg.M.E. during 3-6 weeks, and 18 $> prote in and 3210 kcal/kg.M.E. during 6-8 weeks. Restricted feeding with the same rations during 3-8 weeks of age was applied in Group 4 whereas Group 5 received 21 İ» protein and 2838 kcal./kg.M.E. ration during the expe riment. The increase of live weight in groups were re corded as 1957.21, 1971.47, 1980.35, 2022.06 and 1903.92; feed consumptions as 4726.48, 4777.51, 4731.84,4741.54 and 5078.67; and feed conversins as 2.41, 2.42, 2.39, 2.34 and 2.67 respectively. KEY TORDS: Broiler, protein and metabolizable energy levels, live weight, live weight gain, feed consumption and feed conversion, restricted feeding, economical analysis.
Collections