Mogan gölü tatlısu istakozlarının (astacus leptodactylus esch, 1823) mantar hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştıran olumsuz kimyasal ve fiziksel parametreler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iii. ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ TATLI SU İSTAKOZLARININ (Astacus leptodactylus ESCH. 1823) MANTAR HASTALI?ININ ORTAYA ÇIKMASINI KOLAYLAŞTIRAN OLUMSUZ KİMYASAL VE FİZİKSEL PARAMETRELER Serap KOKSAL Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Fikri AYDIN 198:8 y. Sayfa: 46 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Fikri AYDIN Prof.Dr iDogan ATAY Doç. Dr. Mustafa KARABATAK Bu araştırmada, Mogan Gölü suyuna ait fiziksel ve kimyasal parametrelerin, tatlısu İstakozlarında (Astacus lep todactylus ESCH. 1823) görülen mantar hastalığının ortaya çıkmasında hazırlayıcı bir faktör olarak ne derece etkili olduğunun belirlenmesi amaç edinilmiştir. Ekim 1986 ve Ağustos 1987 tarihleri arasında yürü tülen çalışmada, Mogan Gölünü temsil edebilecek özellikteki dört istasyonda, ayda iki defa olmak üzere suya ilişkin ge rekli ölçümler yapılmıştır. Su sıcaklığı, derinlik, berraklık, çözünmüş oksijen, pH ölçümleri yerinde, karbonat, bikarbonat, toplam sertlik, kalsiyum, magnezyum, klorür, organik madde, biyolojik oksi jen ihtiyacı (BOtc), total tuz, elektriki iletkenlik, fos fat, nitrit, nitrat ve amonyak belirlemeleri laboratuvarda yapılmıştır. Bu belirlemeler sonucunda, hastalanma oranı ile sı caklık, toplam sertlik, biyolojik oksijen ihtiyacı (BOtc) ve amonyak değerleri arasındaki korrelasyonlar istatistiki açı dan önemli bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus ESCH. 1823), fiziksel ve kimyasal para metreler, mantar hastalığı, Mogan Gölü. XV ABSTRACT Masters Thesis NEGATİF CHEMICAL AND PHYSICAL PARAMETERS WHICH FACILITATES THE EMERGENCE OF MUSHROOM DISEASE ON MOGAN LAKE'S CRAYFISH (ASTACUS LEPTODACTYLUS ESCH.1823) Serap KOKSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor: AssfevPxof. Dr. Fikri AYDIN 1988, Page^ : 46 Jury : Asst. Prof.Dr. Fikri AYDIN Prof.Dr.Doğan ATAY Assoc.Prof. Dr. Mustafa KARABATAK In this research, physical and chemical para meters of Mogan Lake were investigated to solve the rela tion between these parameters and mushroom disease which were seen on crayfish (Astacus leptodactylus ESCH. 1823). The research was continued between October 1986 and August 1987 and four representative stations were selected for Mogan Lake. The measurements were taken in every fifteen days from these stations. Water temperature, depth, transparency, dissolved oxygen, pH measurements were made on the lake and carbonate, bicarbonate, total hardness, calcium, magnesium, chloride, organic matter, biological oxygen demand, total salt, electrical conductivity, phosphate, nitrite, nitrate and ammonia were analysed at the laboratory. At the end of this research it is found that the correlations between disease rates of the crayfish and water temperature, total hardness, biological oxygen demand (BODc) and ammonia values are statistically -significant. KEY WORDS : Crayfish (Astacus leptodactylus ESCH. 1823), physical and chemical parameters, mushroom disease, Mogan Lake.
Collections