Rutubet eksilme süresi ve çeşitli düzenleyicilerin toprak kaymak tabakası direnci üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İÜ ÖZET Yüksek Lisans Tezi RUTUBET EKSİLME SÜRESİ VE ÇEŞÎTLÎ DÜZENLEYİCİLERİN TOPRAK KAYMAK TABAKASI DİRENCİ ÜZERİNE ETKİSİ Satea M. ÖMER Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalx Danışman : Doç.Dr.Yener ATAMAN 1988, Sayfa: 40 Jüri : Doç. Dr. Yener ATAMAN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Prof.Dr. Şefik YEŞİLSOY Topraklarda oluşan kaymak tabakasxnin direnci üze rine farklx nem kapsamlarında değişik düzenleyicilerin etki leri araştxrxlmxştxr. Arastxrmada kumlu txnlx bir toprak hacimsel olarak %5, %10 ve %20 oranlarxnda, toprak düzenleyici olarak seçi len perlit, ahxr gübresi ve organik toprak ile karxstxrxl- mxstxr. Bu karxsxmlardan yöntemine uygun olarak hazxrlanan briketlerin laboratuvar kosullarxnda belli sürelerde etüvde kurutulmalar xndan sonra kxrxlma değerleri tayin edilmiş ve elde olunan sonuçlar, düzenleyiciler, bunlarxn dozlarx ve nem değerleri dikkate alxnarak tartxsxlmxstxr. Araştırma sonuclarx, ilâve edilen tüm düzenleyici lerin kxrxlma değerini azalttxgxnx göstermiştir. Buna ilâ ve olarak artan dozlarda ilâve edilen düzenleyicilerde kx rxlma değerini azaltmxstxr. Kuruma sürelerine göre ise ku ruma süresi uzadxkca karxsxmlarda daha düşük nem değerleri tesbit edilmiş ve kxrxlma değerleri yükselmiştir. Ancak bu yükselme daima toprağa göre daha düşük olmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Kxrxlma değeri, nem kapsamx, düzenleyici, perlit, organik toprak, ahxr gübresi, kaymak tabakasx. IV ABSTRACT Masters Thesis SOIL CRUST STRENGTH AS AFFECTED BY DRYING PERIOD, MOISTURE CONTENT AND DIFFERENT CONDITIONERS Satea M.OMER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Yener ATAMAN 19 88, Page : 40 Jury: Assoc. Prof.Dr. Yener ATAMAN Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof.Dr. Şefik YEŞÎLSOY The effect of several conditioners, different moisture contents and drying period has been investigated in this study. Soil conditioners as perlite, manure and organic soil were mixed in volumetric percentages of 5, 10, and 20 recpecti- vely to sandy loam soil. Brignettes were prepared from the resulting mixture and dried fay the use of an oven. The modulus of rupture and the percentage moisture content were determined. Test results showed that all conditioners added to the soil decreased the value of the modulus of rupture. The results also showed that as the amount of conditioners in creased, the modulus of rupture decreased. It was also noted that, as the period of drying increased, the percentage moisture content decreasing with a resulting increase in the modulus of rupture. It was however observed that the values of the modulus of rupture in all mixtures were lower than that of the control soil. KEY WORDS : Modulus of rupture, crust, moisture content, conditioners, perlite, organic soil, manure.
Collections