Nar`ın (punica granatum L.) muhafaza koşullarının belirlenmesi ve muhafaza sırasında oluşan değişimler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
01 ÖZET Yüksek Lisans Tezi NARIN (Punica granatum) MUHAFAZA KOŞULLARININ BELİRLENMESİ ve MUHAFAZA SIRASINDA OLUŞAN DE?İŞİMLER E.Nilgün YILMAZ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN :Doç.Dr. A. t lharai KOKSAL 1988, Sayfa.Q7... JÜRİ :Doç.Dr.A.llhami KOKSAL Prof. Dr.Mahmut AYFER Prof.Dr. Y. Sabit A?AO?LU Bu araştırma A. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü' nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Erdemli/İçel yöresinde oldukça yaygın olarak yetiştirilen `Gök Bahçe` nar çeşidinin muhafaza koşullarının belirlenmesi amaçlan mıştır. Araştırmada kullanılan `Gök Bahçe` geçci, kalın kabuklu, ekşi ve kırmızı taneli bir çeşittir. Silifke /İçel yöresinden derilen narlar ambalajlanarak. aynı gün Ankara'ya getirilmiştir. Meyvelerin antitranspirant (Plantgart), fungusit (Tiabendazol) ve antitranspirant + fungusit uygulanarak 1°,5°, 10°C ve Adi depo koşullarında muhafazaya alınmıştır. Çok faktörlü faktöriyel deneme deseninde kurulan bu araştırmada meyvelerde 30 gün aralıklarla solunum, ağırlık kayıplar ı,titrasyon asitliği (sitrikasit),pH,kuru madde, C vi tamini ve usare/ağırlık oranı belirlenerek meyvenin ekonomik muhafaza ömrünün belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırma sonucunda 10°C'li depoda P+TBZ uygulanan narlar ile l°C'de P ve P+TBZ uygulanan narlar ekonomik ola rak bir ay muhafaza edilebilmiştir. 10°C' deki P ve TBZ uygu lanmış meyveler iki ay muhafaza edilebilmiştir. 5°C' de tüm uygulamaların yapıldığı meyveler dört ay muhafaza edilebil miş, ancak bu sıcaklıkta `Gök bahçe nar çeşidi için üç aylık muhafaza süresi kalite açısından daha uygun olduğu gözlenmiş tir. ANAHTAR KELİMELER: Nar, muhafaza E ABSTRACT Masters Thesis Determination of the storage conditions of pomegranate (Punica granatum) and changes during the storage E.Nilgün YILMAZ Ankara University. Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A. t lhami KOKSAL 1988,, Page.. 87. Jury : Assoc. Prof.Dr. A. Î lhami KOKSAL Prof. Dr. Mahmut AYFER Prof.Dr. Y. Sabit A?AO?LU This research was carried out in the Horticultural Department of Agricultural Faculty of Ankara University. The aim of the research was to determine the stroge conditions of pomegranate cv.`Gök bahçe `.Which is commonly grown in Erdemli/Î çel area `Gök Bahçe` is a late ripening, thick skinned variety with red droplets and saur taste. The fruits were horvested and pocked in Silifke/îçel region and had been transported to Ankara at the same day. After anti- transpirant (plantguard) and fungicid (Thiabenzadole) treat ments were undertaken on fruits, they had been stored at 1°, 5°,10°C and nearby in an air cooled store. The experiment was laid out in factorial design and parameters, like the respiration ratio, weight losses,titreable acidity (citric acid),pH, total soluble solid content, vitamin C and juice/weight ratio were meausured every months in order to determine tne economic storage period. As the results it was found out that the fruits stored at 10°C with the Plantguard+Thiabenzadole treatment and at 1°C with Plantguard and Plantguard+Thiabenzadole treatments could be stored one month long while with plantguard and Thia benzadole treatments at 10 C a storage period of two months could be enabled economically. At 5°C the fruits could be stored four months long in all treatments but for `Gök Bahçe` pomegranate variety it was observed that the period of three months resulted in better Quality characteristics of the fruits. KEY WORDS: Pomegranate, storage
Collections