Çeşitli sığır ırklarında süt protein polimorfizmi ve verim özellikleri ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen Esmer, Siyah-Alaca, Sarı-Alaca ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çiftliği'nde yetiştirilen Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) sığırların yatay nişasta-jel elektroforezi ile alfa-kazein ( ası-Cn), beta-kazein (P-Cn), kappa-kazein (K-Cn) ve beta- laktoglobulin (P-Lg) polimorfık sistemleri bakımından genetik yapısı araştırılmıştır. Ayrıca, Esmer ve Siyah-Alaca ırklarında tespit edilen fenotipler ile çeşitli verim özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. ası-Cn lokusu bakımından ırklar arası farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Esmer ve Siyah-Alaca sığırlarda tespit edilen ası-Cn fenotiplerinin gerçek süt verimi ve gerçek yağ verimi üzerine etkisi çok önemli (P<0.01), 305 gün süt verimi ve günlük ortalama süt verimi üzerine etkisi önemli (P<0.05) olarak belirlenmiştir. P-Cn lokusu bakımından ırklar arası farklılıklar önemli bulunmuştur. Esmer ve Siyah- Alaca sığırlarda tespit edilen P-Cn fenotiplerinin incelenen tüm verim özelliklerinde etkisi önemsiz olmuştur. K-Cn lokusu bakımından ırklar arası farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Esmer ve Siyah- Alaca sığırlarda tespit edilen K-Cn fenotiplerinin yağ oranına etkisi çok önemli (P<0.01), 305 gün yağ verimi üzerine etkisi önemli (P<0.05) olarak saptanmıştır. Ayrıca 305 gün yağ verimi ile ırk x K-Cn interaksiyonu önemlilik (P<0.05) göstermiştir. P-Lg lokusu bakımından ırklar arası farklılıklar çok önemli (P<0.01) bulunmuştur. Esmer ve Siyah-Alaca sığırlarda tespit edilen P-Lg fenotiplerinin yağ oranı üzerine etkisi çok önemli (P<0.01), gerçek süt verimi, gerçek yağ verimi ve 305 gün yağ verimi üzerine etkisi önemli (P<0.05) olarak bulunmuştur. Genetic structures of alpha-kazein (asi-Cn), beta-kazein (P-Cn), kappa-kazein (k-Ch) and beta-laktoglobulin (P-Lg) of Brown Swiss, Holstein and Simmental cattle reared in the Research Farm of Agricultural College at Atatürk University and Eastern Anatolian Red cattle reared in the Erzurum Eastern Anotolian Agricultural Research Institute were investigated with horizontal strach-gel electrophoresis metods. In addition, differences among the milk protein phenotypes determined acording to several production traits of Brown Swiss and Holstein cattle were studied. Differences in the asi-Cn phenotypic frequencis of the breeds were not found significant (P>0.05). asi-Cn phenotypes had highly significant (P<0.01) influence on the actual milk yield and fat yield and, significant (P<0.05) effect on the average daily milk yield. Differences in the P-Cn phenotypic frequencis of the breeds had highly significant (P<0.01). The effect of P-Cn phenotypes on the traits examined were not found significant. No differences in the K-Cn phenotypic frequencis of the breeds were found significant (P>0.05). K-Cn phenotypes had highly significant (P<0.01) effect on the percent fat and, significant (P<0.05) influence on the 305-days fat yield. In addition to these, the breeds x K-Cn interaction were influenced significantly on the 305-days fat yield. Differences in the P-Lg phenotypic frequencis of the breeds had highly significant (P<0.01). The effect of P-Lg phenotypes had highly significant effect on the percent fat and, significant (P<0.05) effect on the actual milk yield, actual fat yield and 305-days milk yield.
Collections