Azotlu ve fosforlu gübrelemenin ıspanak bitkisinde (spinacea oleracea L.) okzalik asit oluşumuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi AZOTLU VE FOSFORLU GÜBRELEMENİN ISPANAK BİTKİSİNDE (Spinacea oleracea L. ) OKZALİK ASİT OLUŞUMUNA ETKİSİ Bülent TOPCUO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cavit TURAN 1989, Sayfa: 61 Jüri: Prof. Dr. Cavit TURAN Prof.Dr. Mehmet AKTAŞ Prof. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞÇI Bu araştırmanın amacı, azotlu ve fosforlu gübrelemenin ıspanak bitkisinde okzalik asit oluşumu üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla sera koşullarında yapılan denemede toprağa azotlu gübrenin (NH.JpSO. dört, fosforlu gübrenin (Triple süperfostat) ise altı düzeyi uygulanmıştır. Toprağa artan miktarlarda verilen azotlu ve fosforlu gübrenin ıspanakta kuru madde miktarı ile okzalik asit, kalsiyum, azot ve fosfor kapsamları üzerine etkileri istatistiki yönden güvenilir düzeyde önemli bulunmuştur. Deneme bitkisinde en fazla kuru madde miktarı N`P5 (200 mg N ve 600 mg Pp05/Saksı) işleminden elde edilmiştir. Ispanakta okzalik asit kapsamı artan miktarlardaki azotlu ve fosforlu gübre ile ilgili olarak sürekli azalırken, fosfor kapsamı artan fosforlu gübre miktarı ile artmış, artan azotlu gübre miktarı ile azalmıştır. Artan miktarlardaki azotlu gübre bitkinin azot kapsamını artırmış, artan fosforlu gübrenin ise herhangi bir etkisi olmamıştır. DenemeIV bitkisinde kalsiyum kapsamı fosforlu ve azotlu gübrelerin artan miktarları ile ilgili olarak azalmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Azot, fosfor, ıspanak, okzalik asit, kalsiyum ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF NITROGENOUS AND PHOSPHOROUS FERTILIZATION ON THE OCCURRENCE OF OXALIC ACID IN SPINACH (Spinacea oleracea L. ) Bülent TOPCUO?LU Ankara Üniversitesi Graduade School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Cavit TURAN 1989, Pages: 61 Jury: Proff. Dr. Cavit TURAN Prof f. Dr. Mehmet AKTAŞ Proff. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞÇI The objective of this study was to evaluate the effect of nitrogenous and phosphorous fertilization on the occurrence of oxalic acid in spinach. For this purpose, four levels of nitrogenous fertilizer ((NH.KSO.) and six levels of phosphorous fertilizer (Triple superphosphate) were applied to the soil in experiment under greenhouse conditions. The effect of increasing amounts of nitrogenous and phosphorous fertilizers on dry matter yield and on oxalic acid, calcium, nitrogen and phosphorous contents of spinach were found to be statistically significant. The highest amount of dry matter yield was obtained from 200 mg N and 600 mg Po0_ applied pots. d. bVI The oxalic acid and calcium contents of spinach were decreased by the application of increasing amounts of nitrogenous and phosphorous fertilizer to the soil. Nit rogen and phosphorous contents of plant were both increased as P and N application increased. Increasing amounts of nit rogenous fertilizer decreased the phosphorous content, but there was no effect of phosphorous fertilizer on the nitro gen content of plant. KEY WORDS: Nitrogen, phosphour, spinach, oxalic acid, calcium
Collections