Clostridium acetobutylicum kullanılarak peyniraltı suyundan aseton-bütanol üretimi üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET yüksek Lisans Tezi Clostridium acetobutylicum KULLANILARAK PEYNÎRALTI SUYUNDAN ASETON-BÜTANOL ÜRETİMÎ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Nilgün YALÇIN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. M. Hilmi PAMİR 1989, Sayfa: 31 Jüri : Prof. Dr. M. Hilmi PAMÎR Doç. Dr. Haluk HAMAMCI Doç. Dr. Sedat DÖNMEZ Dünyada enerji maliyetinin giderek artması ve ye ni biyoteknolojik tekniklerin devreye girmesi birçok ya şamsal önemi olan kimyasalların üretimlerinde kimyasal yön temlerin yerlerini biyolojik olanlara bırakmayı olanaklaş tırmıştır. ülkemizin, özellikle savaş endüstrimizin aseton ve bütanol gibi önemli maddelere olan gereksinimi ve ülke mizdeki tarımsal ve endüstriyel artıkların çeşitliliğinin ve miktarının zenginliği bizi biyolojik yolla ülkemizde aseton ve bütanol çözücülerinin üretimleri üzerinde bir ça lışmaya yöneltmiştir. Yapılan bu çalışmada denenen inokulum miktarları arasında en yüksek toplam çözücü üretimi % 4.5 ile elde olunabilmiştir. Bu inokulum konsantrasyonunu kullanarak ve substrata ayçiçeği küspesi, malt çimi ve mısır ıslatma şurubu ilâve ederek toplam çözücü miktarı ayçiçeği küspe sinde 14.69 g/İye kadar yükseltilebilmiştir. Bu sonuç bugüne kadar çeşitli peyniraltı suyu ve türevleriyle elde edilen miktarlar arasında 15.7 g/l' den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ayrıca burada ayçiçeğinin katkı maddesi olarak ilk defa tarafımızdan bu deneyde kullanıldığını belirtme liyiz. Verim deneylerine gelince, bu deneyde de öncekin de olduğu gibi aynı katkı maddeleri kullanılmıştır. Elde olunan sonuçlara göre gerek laktozun, parçalanmasında gerek se toplam çözücü üretiminde ayçiçeği küspesinin diğerleri ne göre en yüksek performansı gösterdiği ve toplam çözücü veriminin (% 43.0) literatür bulgularından (% 30-35) daha yüksek olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Peyniraltı suyu, aseton-bütanol üreti mi, artık maddeler, kesikli fermantas yon, toplam çözücü verimi. IV ABSTRACT Masters Thesis A STUDY ON THE PRODUCTION OF ACETONE- BUT ANOL FROM WHEY USING Clostridium acetobutylicum Nilgün YALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Products Technology Supervisor : Prof. Dr. M.Hilmi PAMÎR 1989, Page: 31 Jury : Prof. Dr. M.Hilmi PAMİR Asssc. Prof.Dr. Haluk -HAMAMCI Assoc. Prof.Dr. Sedat DÖNMEZ Increasing of the cost of energy and also using of the novel biotechnological techniques proved to be used the biological systems instead of the chemical systems for. the production of chemicals. The need of military industry and the prosperity of the waste substances in our country conducted us to study on the production of aceton-butanol using the Turkish white cheese waste water (whey) through the biological system in this country. We have tested the 1.5,3.0 and 4. 5 inoculum concen trations and found that the 4.5 % concentration was more effective than the others on the production of total solvents. On the other hand we have tested the effect of the sunflower meal, malt sprouts and corn steep liquor on the production of solvents and found that the amonut of total solvents raised up to 14.69 g/1. This yield should be the second after 15.7 g/1 among the other yields obtained from whey and its derivatives until now. In addition, we should indicate that the sunflower meal was used at first in this trial among the others. As to the productivity, the lactose utilization rate and also the total solvent production were stimulated by the sunflower meal much more than the other supplements. And as a result of this situation the yield of (43 %) was found the highest amount among the literature findings (30-35 %). KEY WORDS : Whey, acetone -butanol production, waste substances, batch fermentation, yield of total solvents.
Collections