Değişik enzim ve muamele sürelerinin kaba yemlerin `in vitro` sindirilebilirliklerine etkileri üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi DESİŞÎK ENZİM VE MUAMELE SÜRELERİNİN KABA YEMLERİN `İN VİTRO` SİNDİRİLFBİLİRLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Aydan ASİL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Murat ZİNCİRLİO?LU 1989,.Sayfa: 78 Jüri: Doç.Dr.Murat Zincirlioğlu Prof.Dr.M, Rıfat Okuya/ı Prof.Dr, Sahibe Bakoğlu Yem hammaddelerinin sindirilebilirliklerini be lirlemek hayvanların besin maddeleri ihtiyaçlarının ger çeğe daha yakın olarak karşılanmasını sağlar. Yemlerin sindirilebilirliklerinin tayininde başlıca iki grup al tında toplanan in vivo ve in vitro yöntemler kullanıl maktadır. Bu araştırmada, in vitro yöntemlerden sellülaz yöntemi uygulanarak yonca^kuru otu ve buğday samanında farklı enzim ve muamele sürelerinin, organik ve kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkileri saptanmıştır. Bunun için 12, 24, 48 ve 72 saat olmak üzere 4 farklı muamele süresi ile Trichoderma viride, Onozuka ve As pergillus niger olmak üzere üç farklı sentetik enzim kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Trichoderma viride (kontrol grubu) ve Onozuka enzimleri birbirine benzer sonuçlar verirken Aspergillus niger enzimi ile sonuçlar istatistiksel önemli bulunmuştur (P<0.01). İnkübasyon süreleri dikkate alındığında, Trichoderma viride ve Onozuka enzimlerinin 24 ve 48 saatlik muamele süreleri arasındaki farklılıklar istatistiksel önemli bulunmamış (P^O.05), bununla beraber, Aspergillus niger enzimi tüm muamele süreleri için istatistiksel önemsiz sonuç lar vermiştir (P^0.05). ANAHTAR KELİMELER: Buğday samanı, yonca kuru otu, in vitro, organik madde sindirilebilir- lik, kuru madde sindirilebilirlik IV ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE AFFECTS OF DIFFERENT ENZYMES AND INCUBATION TIMES TO THE IN VITRO DIGESTIBILITY OF FORAGES Aydan ASİL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Murat ZİNCİRLİO?LU 1989, Page: 78 Jury: Assoc. Prof.Dr.M. Zincirlioğlu Pro f. Dr «K« Rıfat Okuyan Prof.Dr. Sahibe Bakoğlu The nutrients requirements of the animals can be covered as more reliable by the determination of the digestibilities of feedstuff s. The in vivo and in vitro digestibility methods have been using for determination of the digestibilities of feeds. In this research, the influences of the diffe rent enzymes and incubation times on the dry matter and organic matter digestibilities of the alfalfa hay and wheat straw by using an in vitro method named as `cellu- lase method`. With this aim, three enzymes (Trichoderma viride, Onozuka and Aspergillus niger) and four incuba tion times (12,24,48 and 72 hours) were used. According to the result of research, Tricho derma viride (control group) and Onozuka enzymes gave generally similar results while the Aspergillus niger enzymes resulted significantly (P^O.Ol). As for the incubation times, there were no significant differences among the incubation times of 24 and 48 hours for Tri choderma viride and Onozuka enzymes (Pp?0.05), while the differences among the all incubation times for As pergillus niger enzyme were not significant (P^O.05). KEY WORDS : Wheat straw, alfalfa hay, in vitro, orga nic matter digestibility, dry matter digestibility.
Collections