Değişik kalitedeki sulama sularının soya fasulyesi verimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
11 ÖZET Doktora Tezi DE?İŞİK KALİTEDEKİ SULAMA SULARININ SOYA FASULYESİ VERİMİNE ETKİSİ Engin YURTSEVER Ankara Üniversitesi Pen Bilimleri Enstitüsü Kültürteknik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR 1989, Sayfa : 121 Jüri : Prof.Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Osman TEKİNKL Doç. Dr. Osman YILDIRIM Bu araştırmada, Calland çeşidi soya fasulyesi (Glycine max) ile tarla koşullarında, 4 sulama suyu tuz luluğu (0.6, 1.5, 2.5 ve 5.0 dS m-1)ve 3 yıkama gereksini mi yüzdesi (%0, 25 ve 50) konularında faktöriyel düzende iki yıl süre ile denemeler yapılmıştır. Elde edilen bul gular, tane verimi, bitki su tüketimi, tane fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri ve sulama suyu tuzluluğunun toprak tuzlulaşmasma etkisi konularında değerlendiril miştir. Sulama suyu tuzluluğunun artışı ile, soya tane verimleri önemli azalmalar göstermiş, fiziksel bileşim unsurlarından 1000 tohum ağırlığı ve ham yağ miktarları azalmış, toplam kül miktarları ise artmıştır. Sula ma suyu tuzluluğunun artışı ile soya tanesi kimyasal bi leşim unsurlarından protein içerikleri farklılık göster memiş, mineral madde içeriklerinin tümü ise artma göster miştir. Yıkama gereksinimi uygulamaları verim ve kalite unsurlarına önemli bir etkide bulunmamıştır. Bitki su tüketimi değerleri 5.0 dS m`1 değerinde %5-10 kadar daha az olmuştur. Toprak tuzlulaşması da sulama suyu tuzlulu ğu ile artmış, ancak sulama suları ile birlikte verilen yıkama suyu, toprak tuzluluğunun azaltılması yönünden önemli bir etkide bulunmamıştır. ANAHTAR KELİMELER : Glycine max, sulama suyu kalitesi, toprak tuzluluğu, yıkama gereksinimi, su tüketimi, soya tanesi mineral madde içeriği, soya tanesi fiziksel bileşimi İÜ ABSTRACT Ph. D Thesis EFFECT OP DIFFERENT IRRIGATION WATER SALINITY LEVELS ON SOYBEAN YIELD Engin YURTSEVER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Engineering Supervise!*. :.Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR 1989, Page : 121 Jury : Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Osman TEKINEL Assoc. Prof.Dr. Osman YILDIRIM In this field istudy,, the effect of 4 irrigation water salinity levels (0.6, 1.5, 2.5 and 5.0 dS m`1) and 3 leaching fractions (0, 25 and 50%) on the grain yield and quality of soybean cv. Calland were investigated. For this purpose factorial experiments in randomized block design were conducted during the 1986 and 1987 growing periods. As a result, increasing electric&l''rc.©nductivity of irrigation water reasoned to decrease the grain yield, 1000 grain weight, seed oil content and the grain mineral nutrient contents, but to increase the total ash content of grains. The protein content of grains, however, didn't change significantly with the salt content of the irriga tion water. Both the grain yield and quality of soybean were not significantly affected by the leaching fractions which were tested. The evapotranspiration of plants dec reased about 5-10% at the 5.0 dS m`1 salinity level. Soil salinity also increased with increasing irrigation water salinity levels and the leaching fractions adding to irri gation water requirements did not effect the soil desali- nization. KEY WORDS : Glycine max, irrigation water quality, soil salinity, leaching fraction, water consumption, soybean grain mineral nutrition, soybean grain quality criterias
Collections