Kuzu besisi rasyonlarında pamuk tohumu küspesi yerine değişik oranlarda üre kullanılma olanakları üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
11 ÖZET Doktora Tezi KuZü BESİSİ RÂS YOKLARINDA PAMUK TOHUMU KÜSPESİ YERİNE DE?İŞİK ORANLARDA ÜRE KULLANILMA OLMAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA İsmail Yaman YORTMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Necati IŞIK 1989, Sayfa: 57 Jüri : Prof. Dr. Necati IŞIK ^ro f. Dr. Sabahattin. Ö?tîff Prof. Dr. Ekin T0K3R Bu araştırma, kuzu `besisi rasyonlarında pamuk to humu küspesi yerine değişik oranlarda üre kullanılmasının canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma ü z erindeki etkilerinin araştırılması amacı ile yürütülmüş tür. Denemede `beş ayrı kesif yem karması kullanılmış tır. Rasyonlar aşağıdaki gibi düzenlenmiştir, 1. grup ar pa + <% 20 pamuk tohumu küspesi, 2. grup arpa + % 15 pamuk tohumu küspesi + % 0.5 üre, 3. grup arpa + % 10 pamuk to humu küspesi + % 1.0 üre, 4. grup arpa + <% 5 pamuk tohumu küspesi + % 1.5 üre, 5. grup arpa + <% 2.0 üre. Tüm rasyon lara hayvanların ihtiyaçları düzeyinde vitamin ve mineral karışımları ilave edilmiştir. Deneme süresince 40 baş `A nadolu Merinosu` kuzusu, bireysel bölmelerde ad libitum olarak yenilenmişlerdir. 75 S^- süre ile devam eden denemede gruplara a- it ortalama günlük canlı ağırlık artışı değerleri sırası ile 213 g, 230 g, 222 g, 217 g» 184 g olarak bulunmuştur. Grupların ortalama canlı ağırlık artışları arasında ista tistiki açıdan önemli bir farklılık tesbit edilmemiştir (P>0.05). Ortalama günlük yem tüketimleri 1. grupta 1.029 kg, 2. grupta 1.135 kg, 3. grupta 1.103 kg, 4. grupta O.96I kg, 5. grupta O.985 kg olarak gerçekleşmiştir. 4. gruptaki hayvanların ikinci ve üçüncü deneme grup larındaki hayvanlardan (P<^0.01), 5. deneme grubu hayvanları-nın da 3. grup (P<0.05) ve 2. grup hayvanlarından istatis tiki açıdan önemli (P<p.01) derecede dana az yem tükettik leri saptanmıştır, 2. deneme grubundaki hayvanlar ise 1. grup hayvanlarından önemli derecede (P<0.05) daha fazla yem tüketmişlerdir. 4. ve 5. gruplar arasında ortalama yem tüketimi açısından önemli bir farklılığa rastlanmamıştır (P>0.05). 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem mik tarı gruplara göre sırası ile 4.866 kg, 4.998 kg, 5.021 kg, 4.510 kg, 5.563 kg olarak bulunmuştur. Grupların yem değerlendirme sayıları arasında önemli bir farklılık tes bit edilmemiştir (P^0.05). ANAHTAR KELİMELER :^Kuzu besisi, protein kaynakları, jnire, pamuk tohumu küspesi, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendir me. iv ABSTRACT PhD Thesis A RESEARCH ON THE USAGE OP SOME DI PARENT RATIOS OP UREA AS A COTTONSEED MEAL SUBSTITUTE IN IAMB PATTENING RATIONS Ismail Yaman YURTMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Zootecni Supervisor : Prof. Dr. Necati IŞIK 1989, Page: 57 Jury : Prof. Dr. 'Necati IŞIK Pr a f. Dr. Sab aha 1 1 i n. Ö?ÜN Prof. Dr. Skin TOKER This experiment was conducted to investigate the effects of the usage of different ratios of urea as a cot tonseed meal substitute on live weight gain, feed consump tion and feed efficiency in lamb fattening rations. Pive concentrated diets were used in this experi ment. The rations were prepared as follows, barley + f> 20 cottonseed meal for the first group, barley + fo 15 cotton seed meal + f> 0.5 urea, for the second group, barley + f> 10 cottonseed meal + fo 1.0 urea for the third group, barley + fo 5 cottonseed meal + fo 1.5 urea for the fourth group, and barley + f> 2.0 urea for the fifth group. All rations were supplemented with vitamins and minerals. During the expe rimental period, 40 ` Anatolian Merino ` lambs were fed the concentrated diets ad libitum in the individual stalls. Average daily live weight gains in the experimen tal period continued 75 days were found as 213 g» 230 g, 222 g, 217 g, 134 g for the animals in the first, second, third, fourth and fifth groups respectively. There were no significant (P>0.05) differences among the average gains of groups. Average daily feed consumption was 1.029 kg in the first, 1.135 kg in the second, 1,103 kg in the third, 0.961 kg in the fourth, O.985 kg in the fifth groups. The animals in the fourth group consumed significantly (P<0.01) less feed than the animals in the second and third groups, the animals in the fifth group consumed significantly less feed than the animals in the third (P<^0.05) and secondgroup (P<0.01). The animals in -the second group also con sumed significantly (P<0.05) more feed -than the animals in the first group. Ro significant (P> 0.05) differences were estabilished between the average feed consumption of the fourth and fifth groups. Feed consumption per kg of live weight gain was found 4.866 kg for the first, 4.998 kg for the second, 5.021 kg for the third, 4.510 kg for the fourth and 5.563 kg for the fifth groups. There were no significant (P>0.05) differences among the feed efficiency of the groups. KEY WORDS : Lamb fattening, protein sources, cottonseed meal, urea, live weight gain, feed consump tion, feed efficiency.
Collections