Önemli fındık çeşitlerinin değişik sıcaklık ve nem koşullarında muhafazaları üzerine bazı ambalaj malzemelerinin etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET DOKTORA TEZİ ÖNEMLİ FINDIK ÇEŞİTLERİNİN DE?İŞİK SICAKLIK VE NEM KOŞULLARINDA MUHAFAZALARI ÜZERİNE BAZI AMBALAJ MALZEMELERİNİN ETKİLERİ Fehmi BAŞ Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mahmut AYFER I99a, Sayfa : 133 Jüri: Prof. Dr. Mahmut AYFER Prof. Dr. Mustafa PEKMEZCİ Prof. Dr. İlhami KOKSAL Bu çalışma, önemli Türk fındık çeşitlerini kabuklu ve iç olarak, çeşitli koşullarda, değişik ambalaj materyalleri ile ambalajlandıktan sonra depolayarak, kalite değişimlerini incelemek ve en uygun muhafaza koşulları ile ambalaj materyallerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Denemede Tombul, Mincane, Fosa ve Palaz fındık çeşitlerinin kabuklu, natürel iç ve beyazlatılmış iç meyveleri incelenmiştir. Ambalaj materyali olarak jüt torba, jüt içinde polietilen torba, sentetik örgü torba içinde polietilen torba ve karton kutu içinde polietilen torba kullanılmıştır. Örnekler, %50-60 bağıl nem içeren 1°C, 10°C ve 20°C sıcaklıklardaki depo koşullarında ve doğal koşullarda muhafaza edilmiştir. Kabuklu fındıklar 24 ay, iç fındıklar 8 ay saklanmıştır. Belli aralıklarda alman örneklerde nem, yağ ve serbest yağ asit oranları, peroksit değerleri, ağırlık kaybı, renk ve bozuk fındık oranları incelenmiş, duyusal testler yapılmıştır. Muhafaza süresince Palaz ve Fosa fındık çeşitlerinde kalite kaybı az, Tombul çeşitinde ise daha fazla olmuştur. Kabuklu fındıklar, iç fındıklardan daha uzun süre ve daha yüksek kalite ile depolanmış. Kabuklu ve iç fındıklar için 1°C ve.y= 50-60 bağıl nem en uygun muhafaza koşulu olarak belirlenmiştir. Bu koşullarda kabuklu fındıklar 24 ay, iç fındıklar 8 ay süreyle kaliteli olarak muhafaza edilmiştir. Bunu 10 C ve %50-60 bağıl nem koşullarını oluşturan ortam izlemiş ve bütün fındık örnekleri aynı sürelerde, 1°C ve~% 50-60 bağıl nem muhafaza koşullarındaki örneklerin kalitesine yakın kalitede muhafaza edilmiştir. Doğal koşullarda, 20°C ve % 50-60 bağıl hem ortamında muhafaza başarı sız olmuştur. Ambalaj materyallerinden jüt torba ile ambalajsız kont rol örnekleri arasında fark önemsizdir. Polietilen ambalaj materyalleri ile ambalajsız kontrol örnekleri arasındaki fark, 1 Çile 10°C ve *50-60 bağıl nem koşullarında önemsiz, ancak doğal koşullarda önemli bulunmuştur. %5. 12-6. 36 arasında nem içeren fındık örneklerinde, polietilen torbalar nem kaybını engellediği için küf oluşmuştur. Doğal koşullardaki ambalajsız kontrol örneklerinde, muhafazanın 6. ayından sonra meyve güvelerinin zararları başladığı halde, polietilen torba için deki örneklerde, muhafaza süresince güve zararı görülmemiştir. ANAHTAR KELİMELER : Fındık muhafazası, Fındık ambalajları, Fındıkların ambalajlı olarak muhafazası, Fındık çeşitleri, iç fındık, Kabuklu fındık, Beyazlatılmış fındık. ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECT OF SOME PACKAGING MATERIALS ON THE STORAGE PERIOD OF IMPORTANT HAZELNUT VARIETIES UNDER DIFFERENT TEMPERATURE AND HUMIDITY CONDITIONS Fehmi BAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr, Mahmut AYFER İ990-, Page: 133 Jury: Prof.Dr. Mahmut AYFER. Prof.Dr. Mustafa PEKMEZCİ Prof.Dr. ilhami KOKSAL This study was undertaken with the aim of assessing the qua lity changes incurred in important hazelnut varieties during storage under differing contitions after packaging with different materials so as to determine the most suitable conditions and packaging materials for storage. In the trials conducted, four varieties of hazelnuts, namely Tombul, Mincane, Fosa and Palaz with their shells or as natural and bleached dehulled fruits were studied. As packaging material, jute bags, polyethylene bags in jute, polyethylene bags in synthetic woven bags, and polyethylene bags in cardboard boxes were used. The samples were stored under four different conditions ( 1°C3 50-60 %RII; 10°C, 50-60 %RH ; 20°C,. 50-60 %RH ; and natural) for a period of 24 months ( nuts with shells) and 8 months (hulled nuts). During thia time, samp- is taken at regular intervals were subjected to analyses for the inves tigation of water, fat and free fatty acid contents, peroxide values, weight loss, colour, percentage of spoiled nuts, and sensory properti es. Quality losses incurred during storage were found to be low in Palaz and Fosa varieties, but high in Tombul variety. Uhshelled nuts retained their quality better than hulled ones and therefore could be stored longer. Storage of both unshelled and hulled nuts at 1°C and 50-60% relative humidity was determined fo be the best storage conditi on under which the unshelled nuts were stored for 24 months and hulled nuts for 8 months without loss of quality. The next best media for storage was observed to be-10°C and 50-60 % relative humidity where by almost as good a quality retention as at 1°C and 50-60 % RH was detec ted. Storage at 20 C, 50-60 %RH and under natural conditions were not successful when comparing packaging materials. The difference in quality Ifetween samples in jute bags and unpackaged control samples were found. to be insignificant. The difference in quality between samples packaged in polyethylene materials and unpackaged controls were insignificant atvı İ°C and 10°C but important at 20°C and natural conditions. When packa ged in polyethylene bags, nuts with a water content ranging between 5.12 to 6.36% showed mould growth as this packaging material prevents water loss. Although unpacked control samples under natural conditions showed infestation by pests after 6 months of storage, the samples pac kaged in polyethylene bags showed no such harmful effect during the full trem of storage. KEY WORDS : Hazelnut storage, Hazelnut packaging, Storage of packaged nuts, Hazelnut varieties, Hulled nuts, Uhshelled nuts, Bleached hazelnuts.
Collections