Fluoresan antikor (FA) tekniği kullanılarak domates salçası ve ketçapta yapılan küf sayımının Howard sayım tekniği ile kıyaslanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İl ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FLUÜRESAN ANTİKOR(FA) TEKNİĞİ ÇULLANILARAK DOMATES SALÇASI VE KETÇAPTA YAPILAN KÜF SAYIMININ HOWARD SAYIM TEKNİĞİ İLE KIYASLANMASI Şeref TAGİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabil! m Dalı Danışman : Prof. Dr. Velittin GÖRGÜN 1991, Sayfa: 57 Jüri : Prof. Dr. Velittin GÖRGÜN Prof. Dr. Haluk SORAN Doç. Dr. Nevzat ARTIK 1 - Bu çalışmada ısıl işlem görmüş bir ürün olan salçada yaygın olarak bulunan beş faklı küf karışımına ait antijen hazırlanmıştır. 2- Bu antijen 1 1 haftalık periyotta deri altı yolla tavşanlara aşılanarak antiserum elde edilmiştir. Antiserumun titresi jel immunodiffüzyon testiyle saptanmış olup, 1 /8lik titreye ulaşılmıştır. 3- Çözünmeyen fungal fraksiyon ile elde edilen antiserum, jel immunodiffüzyon testinde so ni kas yon işlemi ile elde edilen çözünür fungal fraksiyon ve hiç bir işlem görmemiş antijen s üs pansiyonu yi a da reaksiyon vermiştir. 4- Elde edilen antiserum amonyum sülfat ile saflaştırıldıktan sonra piyasadan temin edilen `Goat-Anti rabbit IgG` konjugatı kullanılarak İndi re kt Fİ uoresan Antikor (İFA) testinde; Fluorescein Iso-Thiocyanate (FITC) ile konjuge edilerek Direkt Fİ uoresan Antikor (DFA) testinde başarıyla kullanılmıştır. 5- Salçalardaki küf hifleri İFA tekniğiyle, DFA tekniğinden daha belirgin bir şekilde görülmüştür. Diğer yandan küf hifleri arasında antiserum ile birleşme açısından farklılık bulunduğu saptanmıştır.ill b- Domates örneklen Howard lamı ile adi ışık mikroskobunda incelendiğinde, doku hücreleriyle küf hifierinin birbirinden ayrılması son derece güç olmuştur. Buna karşın konjuge antiserum kullanılarak hazırlanan preparation n fluoresan mikroskobu ile incelenmesinde küf hi fieri parlak san -yeşil renkleriyle kolaylıkla ayırt edilebilmişlerdir. iNAHTÂR KELİMELER: Fungal Antijen, Antiserum, Fluoresan antikor, Jel irnrnunodifüzyon, Howard küf sayımı ABSTRACT Masters Thesis C0MPARIS10N OF FLUORESENCE ANTIBODY AND HOWARD COUNT TECHNIQUES FOR MOULD COUNT IN TOMATO PASTE AND KETCHUP Şeref TAG I Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Yel ittin GÜRGUN 1991, Page: 57 Jury : Prof. Dr. Yel i «in GÖRGÜN Prof. Dr. Haluk SORAN 1 - In this study an antigen consisting from 5 different species of molds generally found in heat treated tomato paste was produced. 2- Injecting this antigen subcutaneously into the rabbits during a period of 1 1 weeks, antibodies were obtained. According to gel immunodiffusion test, its titre wa3 1 /8. 3- The antisera which was obtained with non-soluble fungal fraction gave reaction in gel immunodiffusion test both with soluble fraction which was obtained by so ni rati on and crude antigen. 4- Following to purification of antisera with ammonium sulphate, it was used successfully by indirect FA techniques using commercially supplied Goat Antirabbit IgG or Fluorescein Iso-thiocyanate (FITC) conjugate respectively. 5- Fungal hyphae were estimated better by İFA technique than DFA technique. On the other hand, there were conjugation differences between fungal specieThough the differentiation of fungal hyphae from plant tissue, cells by tungsten light source on Howard mould chamber extremly diffucult was they were determined easly by epi-fluo recent microscope after treating with conj ugated antisera. KEY WORDS : Fungal Antigen, Antisera, Fluoresan antibody, Gel immunodiffusion, Howard mould count
Collections