Güneydoğu Anadolu bölgesi acurlarının (Cucumis melo var. Flexuosus Naud.) bazı morfolojik ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 'nde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan acurun (Cucumis melo var f lexuousus Naud.) bu yörede yetiştirilen tiplerini belirlemek ve bu tiplerin bazı morfolojik ve biyolojik özelliklerini saptayarak acurun bir gen kaynağı olarak korunmasını sağlayabilmek ve ileride bu konuda çalışacak lara bir kaynak oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla deneme boyunca bitki (boy, yan kol sayısı, boğum sayısı, boğum arası uzunluğu), yaprak (sap uzunluğu, alan, renk), çiçek (erkek ve dişi çiçek sapı uzunlukları, çanak ve taç yaprak, yumurtalık ve anter uzunluğu), meyve (boy, çap, ağırlık, renk, verim, SETKM, TA) ve tohumluk meyve (uzunluk, çap, ağırlık, renk, verim, 1000 tane tohum ağırlığı, 1 g'daki tohum sayısı) ' lerde ölçümler yapılarak morfolojik ve bazı biyolojik özellikler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Dilimli acur, Tüylü acur, Yeşil acur ve Yuvarlak acur olmak üzere birbirinden farklı 4 acur tipi belirlenmiştir. Ancak bu tiplerin karışık Sopulasyonlar halinde bulundukları da saptanmıştır, lkemiz için, pazar istekleri yönünden ümitvar görülen Yeşil acur ve Dilimli acur' un seleksiyon yolu ile ıslah edilmelerinin yararlı olacağı kanısına varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Acur, morfolojik, biyolojik özellikler This research was carried out to define the types of the snake cucumber (Cucumis melo var. flexuosus Naud.) heavily grown in South-Eastern Anatolia and to save the snake cucumber as a gene source by determining some biological and morphological qualities of these types and finally to create a basic source for those who may carry out researches on similar subjects in future. For these reasons, during the research some measurements were taken as the plant (height, the number of side branches, the number of nodium, internodium length), leaves (length of peduncle, area, colours), flowers (length of pedicel, size of calix and corolla, length of ovary and anthers), immature fruits (length, dia meter, weight, colour, yield, total soluble solids and titration acidity), mature fruits for seeds (length, diameter, weight, colour, yield, 1000 seeds weight, the number of seeds per 1 g). At the end of this research, 4 different snake cucumber types were found out as furrowed snake cucumber, hairy snake cucumber, green snake cucumber and round snake cucumber. However, in these types genet ical variation were found high. For this reason, when the market demands were considered, the green and furrowed snake cucumber were promising if they were bred by selection. KEY WORDS: Snake cucumber, biological or morphological properties
Collections