Gıda maddelerinde salmonella aranması üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GIDA MADDELERİNDE SALMONELLA ARANMASI ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA1 Hilal Beyhan DO?AN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Kadir HALKMAN 1993, Sayfa: 78 Jüri: Prof. Dr. İsmet ŞAHİN Prof.Dr.Velittin GÜRGÜN Doç. Dr. A. Kadir HALKMAN Bu çalışma 3 aşamalı olarak yürütülmüştür. 1. aşamada 3 gıda maddesine şahit Salmonella bakterisi ile aşılanmış, bakterinin +4°C'da hangi sürede geri alınamama sınırına geldiği belirlenmiştir. 2. aşamada aynı gıda maddelerine yine şahit Salmonella ilave edilmiş, bakterinin zayıflama sınırında 3 farklı açım süresinde 2 ön zenginleştirme be siyeri, 5 selektif zenginleştirme ortamı, 8 selektif katı besiyeri ile 1 salmonella hızlı izolasyon kiti kullanılarak geri alınma durumları kontrol edilmiştir. Bu aşamada ön zenginleştirme ortamı olarak Tamponlanmış Peptonlu Su yun Laktoz Broth' a göre açık bir üstünlüğü olduğu görülmüş, selektif zenginleştirme ortamı olarak Tetratiyonat Broth ve Selenit Sistin Broth'un 37°C'daki inkübasyonlarının yetersiz olduğu belirlenmiş, 8 katı besiyeri içinde Ksiloz Lisin Deoksiçolat Agar, EMB Agar ve Brillant Green Fenol Red Agar' m şahit bakteriyi geri almadaki zayıflıkları görülmüştür. Son aşamada 40 adet gıda maddesinde seçilmiş yöntemlerle Salmonella aranmış, gobit, garnitür salata ve çiğ kıymada Salmonella bulunmuştur. Bu aşamada denenmiş olan 3 selektif zenginleştirme ortamından RVS Broth (41°C) ve Tetratiyonat Broth (41°C) besiyerlerinin Selenit Sistin Broth (41 C) besiyerine göre daha iyi sonuç verdiği, 5 selektif katı besiyeri içinde en iyisinin Salmonella-Shigella Agar olduğu, bunu benzer performanslar ile Bizmut Sülfit Agar, Mannitol A.Ü. Araştırma Fonu tarafından desteklenen 92-11-12-01 nolu projenin bir bölümüdür.11 Lisin Kristal Viyola Brillant Green Agar ve MacConkey Agar 'in izlediği, Hektoen Enter ik Agar` in ise önemli ölçüde zayıf kaldığı bulunmuştur. Salmonella hızlı izolasyon kiti tatmin edici sonuç vermiştir. Piyasa taraması sırasında selektif katı besiyerlerinden elde edilen 60 izolat FDA (BAM/AOAC) ve Norveç Sçlü tüp yöntemi ile identifiye edilmiş, izolat ların tümü 2 yöntemde de aynı sonucu vermiştir. Bu durumda kolaylık ve çabukluk açısından norveç üçlü tüp yönteminin identifikasyon için önerilraesine karar verilmiştir. Yine bu aşamada kullanılan hazır identifikasyon kiti tatmin edici sonuç vermiştir. y/ yS ^-~~ ANAHTAR KELİMELER: Salmonella, izolasyon, identifikasyon Ill ABSTRACT Masters Thesis A COMPARATIVE RESEARCH ON DETECTION OF SALMONELLA IN FOODS Hilal Beyhan DO?AN Ankara university Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Science and Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN 1993, Page: 78 Jury: Prof. Dr. İsmet ŞAHİN Prof. Dr. Velittin GÜRGÖN Assoc. Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN This study was carried out at three steps. Firstly, Salmonella enterltldis added to 3 foods for determining unrecovering period at +4 C. At the second step Salmonella added to same foods and they kept up to determined time. 2 preenrichment mediums (RVS, 41 C; Selenit Cystine Broth 37°C and 41°C; Tetrathionate Broth 37°C and 41°C) and 8 selective agar media (BSA, HE A, XLDA, EMB agar, BGRFA, Salmonella- Shigella Agar, MLCB agar, MacConkey Agar) compared based on recovery performances of stressed Salmonella. When compared preanrichment media and incubation degrees It is clearly determined that BPW was better than LB and 41 C was better than 37 C, respectively. BGFRA, MacConkey Agar and XLDA gave unadequate performances. At the third step market foods were used as controls for Salmonella contamination. 40 foods were tested and 3 of them (green salad, gobit-a special sandwich with boiled egg, tomato and green salad, raw ground meat) was found Salmonella +. At this stage, RVS and Tetrathionate Broth was found better than Selenite Cystine Broth and Salmonella-Shigella Agar was the best selective agar media. 60 izolates was identified by standard BAM/AOAC method, Norway 3 tubes method and Commercial identification kit API 20 E. Results was same but Norway 3 tube method was better than BAM/AOAC method because of analysis time, cost and labor. Commercial kit was also satisfactory. Salmonella Rapid Isolation Kit (Oxoid) gave satisfactory results. KEY WORDS: Salmonella, Isolation, IdentificationXV TEŞEKKÜR Tez konumun seçiminde, değerli uyarıları ile çalışmalarımın yönlendirilmesinde yakın ilgi ve yardımlarını esirgemeyen Sayın Hocam Doç. Dr. A. Kadir EALKMAN'a, bana her türlü yardımlarıyla destek olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Mikrobiyoloji Biriminin Personeline, referans susu sağlamada kolaylık gösteren ve Bakteriyoloji Laboratuvarında çalışma olanağı sağlayan Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsü yetkililerine en içten teşekkürlerimi sunarım.
Collections