Isı pompasının süt pastörizasyonunda kullanımının deneysel ve teorik incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Doktora Tezi ISI POMPASININ SÜT PASTÖRİZASYONUNDA KULLANIMININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ Ömer ÖZYURT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI Enerji ekonomisinden amaçlanan, enerji üretim ve tüketiminin verimli olması, atık enerjiden yararlanma, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesidir. Enerji maliyetinin giderek arttığı son yıllarda ısı pompaları, enerjinin verimli kullanılması açısından önem kazanmıştır. Bu çalışma, süt pastörizasyonunda kullanılmak üzere tasarlanan, sıvı- sıvı prensibine göre çalışan mekanik buhar sıkıştırma çevrimli plakalı-ekonomizörlü bir ısı pompasının kararlı hal simülasyon sonuçlarım içermektedir. Simülasyon sonuçlarını deneysel sonuçlarla karşılaştırmak için, peynire işlenecek sütün hem ısıtılması hem de mayalanma sıcaklığına kadar soğutulmasını sağlayacak şekilde prototip bir ısı pompası sistemi kurulmuştur. Simülasyon sonuçlan deneysel sonuçlarla karşılaştırıldığında, kurulan modelin deney sonuçlan ile iyi bir uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca ısı pompasının çeşitli karakteristikleri simülasyon programı kullanılarak incelenmiştir. Isı pompası sistemi çift cidarlı kazan sistemi ve plakalı pastörizer sistemlerinde enerji sarfiyatı analizleri ile kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar birbiriyle mukayese edilmiştir. Bu analizlerden başka performans kriterleri de incelenmiştir. Deneylerin sonucunda ısı pompası sisteminin enerji tasarrufu açısından çift cidarlı kazan ve plakalı pastörizatör sistemlerinden daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca mikrobiyolojik analizler sonucunda ısı pompasının süt pastörizasyonunda kullanılmasının Türk Gıda Maddeleri Standardına göre uygun olduğu görülmüştür. 2002, 156 Sayfa Anahtar Kelimeler: Isı pompası, Süt pastörizasyonu, simülasyon, Freon 114, Freon 134a ABSTRACT Ph.D. Thesis EXPERIMENTAL AND TEORICAL INVESTIGATION OF HEAT PUMP IN MILK PASTEURIZATION Ömer ÖZYURT Atatürk University Institute of Applied Science Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI The purpose of the economics of energy are the productivity of the energy consumption and production remaining energy, to support saving of energy and a prevent pollution of environment. During the last few years, the increase in the cost of energy has made the use of heat pumps advantageous systems for the production of efficient energy.. This study contains the steady-state simulation results of a liquid-to-liquid mechanical vapor compression heat pump with plate economizer designed for milk pasteurization. In order to compare the simulation results with experimental findings, a prototype heat pump system was constructed to heat the milk to the pasteurization temperature and cool it to the coagulation temperature during cheese processing. Comparing the simulation results with the experimental findings, a good agreement was obtained between the simulation and experimental results. In addition, various characteristics of heat pumps were investigated using the simulation program. The energy consumption analysis and chemical, biochemical and microbiological analysis were made in heat pump system as well as double jacket boiler system and plate pasturizer system, and the results were compared. Besides analysis performance criteria's of heat pump system were investigated. Results of experiments show that heat pump system is better saving energy than double jacket boiler system and plate pasteurizer system. Besides, results of microbiological analysis show that heat pump utilization in milk pasteurization are suitable according to Turkish Food Substances Standard. 2002, 156 pages Keywords: Heat pump, Milk pasteurization, Simulation, Freon 1 14, Freon 134a 11
Collections