Çeşitli kalsiyum bileşiklerinin elmalarda acı benek kontrolunda etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ KALSİYUM BİLEŞİKLERİNİN ELMALARDA ACI BENEK KONTROLUNDA ETKİLERİ Sedat TALAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ 1994, Sayfa : 70 Jüri : Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ Prof.Dr. Sevim ZABUNO?LU Prof.Dr. A. Raş it BROHİ Bu çalışma İsparta İli, Gelendost ilçesi, Köke köyünde acı beneğe duyarlı olduğu bilinen kırmızı elma çeşitlerinden Starking çeşitinin yetiştirildiği ve daha önceki yıllarda acı benek oluşumuna soğuk hava deposunda muhafaza sırasında rastlandığı bir meyve bahçesinde çeşitli Kalsiyum bileşiklerinin acı benek oluşumunu önlemedeki etkinliğinin saptanması amacıyla 1992 yılında yapılmıştır. Denemede kullanılan Kalsiyumlu bileşikler, klorür, nitrat,EDTA, amino asit ve katkılı amino asit formları şeklindedir. Uygulama sayısı ve konsantrasyon yalnızca katkılı Ca-AA konusunda sırasıyla 3 ve 0.005 M iken diğer konularda yine sırasıyla 4 ve 0.01 M şeklinde gerçekleşmiştir. Ağaç başına 20 litre ve 5 tekrarlamalı olarak yaprak ve meyvelere Haziran ayından itibaren başlayarak Eylül ayına kadar ayda 1 kez olmak üzere püskürtülen bu bileşikler yaprakların ve meyvelerin Kalsiyum kapsamını artırıcı bir etki yapmamış ve ayrıca acı benek kontrolunda ise etki istatiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte, CaCl2 ve katkılı Ca-AA uygulamalarındaki iyileştirici etki diğer uygulamalardan daha yüksek düzeyde gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Elma, acı benek, fizyolojik bozukluklar. 11 ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTIVENESS OF VARIOUS CALCIUM COMPOUNDS TO CONTROL BITTER PIT IN APPLES Sedat TALAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences Supervisor : Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ 1994, Page : 70 Jury : Prof. Dr. Mehmet AKTAŞ Prof.Dr. Sevim ZABUNO?LU Prof.Dr. A. Raş it BROHİ The objective of this experiment was to investigate the effectiveness of the various calcium compounds to control the bitter pit on Starking Delicious apple variety grown in an orchard in which bitter pit was observed formerly. These calcium compounds were in the form of chloride, nitrate, EDTA, amino acid and amino acid+additive. CaCl2, Ca(N03)2, Ca-EDTA and Ca-AA sprayings were 4 times and their concentrations were 0.01 M. But Ca~AA+ Additive spraying was 3 times and its concentration was 0.005 M. Twenty liters solution of each calcium compounds was sprayed to the leaves and fruits of each tree from June to September. These compounds did not increase the calcium concentration of the leaves and fruits, but controlled the bitter pit level, however their effect was not significantly important. CaCl2 and Ca-AA+ additive sprayings were observed relatively better than the other treatments in controlling the bitter pit. KEY WORDS : Apple, bitter pit, physiological disorders
Collections