Kütahya çeşidi vişne suyunun kimyasal tanı değerlerinin saptanması üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
I ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KÜTAHYA ÇEŞİDİ VİŞNE SUYUNUN KİMYASAL TANI DE?ERLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMA Osman YILDIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Bekir CEMEROGLU 1994, Sayfa : 39 Jüri : Prof. Dr. Bekir CEMEROGLU Prof.Dr. Aydın URAL Prof.Dr. Nevzat ARTIK Kimyasal tanı değerleri yardımıyla gıda maddelerinin niteliklerinin belirlenmesi, gıda kontrol kuruluşlarının öteden beri uğraştığı konulardan birisidir. Meyve sularının kimyasal tanı değerleri, yani; RSK - Değerleri, onların saflığının saptanmasında başvurulan kriterlerdir. Bu araştırmada çoğu Morello Meyve Suyu Fabrikasından, bir kısmı kendi üre timimizden sağlanmış, Kütahya çeşiti vişnelerden elde edilmiş olan 25 saf vişne suyu örneği analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonunda sonuçlar, `Vişne Suyu İçin Alman RSK - Değerleri` ışığında irdelenerek Kütahya çeşitinin kimyasal niteliklerinin bu değerlerden ne düzeyde saptığı belirlenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre, Kütahya çeşiti vişne suyunun kimyasal nitelikleri, genel olarak Alman RSK değerlerinden önemli bir sapma göstermemektedir. Tüm kimyasal analizler, esas `Milletlerarası Meyve Suyu Birliği` (IFU) tara fından yayınlanmış olan analiz metodları koleksiyonuna dayanan RSK - Analiz Metodlarına göre yapılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Vişne suyu. Meyve sularının bileşimi, RSK- Değerleri, saflık kriterleri. il ABSTRACT Masters Thesis STUDY ON CHEMICAL REFERENCE NUMBERS OF SOUR CHERRY JUICE FROM KÜTAHYA VARIETY Osman YILDIZ Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering SupervisonProf.Dr.BekirCEMERO?LU 1994, Page: 39 Jury: Prof.Dr. Bekir CEMEROGLU Prof.Dr. Aydın URAL Prof.Dr. Nevzat ARTIK Characterizing foodstuffs by means of chemical reference numbers has been long-term objective of food control institutions. The chemical reference numbers for fruit juices, namely RSK-values, are criteria for evaluation the authenticity of fruit juic es. In this study 25 of pure sour cherry juice of Kütahya variety - mostly obtained from Morello Fruit Juice Factory and partly of own production- were analysed. After statistical analyses the results were judged in the light of the `German RSK -values for sour cherry juice` to evaluate how the chemical characteristics of Kütahya variety differ from the RSK values. The results showed that the chemical properties of juice from Kütahya variety don't deviate generally from `German RSK-values for sour cherry juice.` All chemical analyses were performed according to the RSK-Methods of Anal ysis which are based on the collection of methods of analysis published by the Interna tional Fruit Juice Union (IFU). KEY WORD: Sour cherry juice, Composition of fruit juices, RSK- values, Authenticity of fruit juices.
Collections