Farklı ürün dönemlerinin mantarın (Agaricus bisporus) hasat sonrası kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI ÜRÜN DÖNEMLERİNİN MANTARIN (Agaricus bisponıs L.) HASAT SONRASI KALİTESİNE ETKİLERİ Sami BAYRAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilgün HALLORAN 1995, Sayfa: 43 Jüri: Doç. Dr. Nilgün HALLORAN Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ Doç. Dr. Yüksel TÜZEL Araştırma, farklı ürün dönemlerine ait mantarlarda depolama süresince oluşan kalite değişimlerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla mantarlar 0`C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 15 gün süreyle depolanmıştır. Mantarlarda pazarlama sürecinde oluşan değişimleri belirlemek amacıyla depodan alınan örnekler oda koşullarında 24 saat süreyle bekletilmiştir. Farklı flaşlara ait mantarlarda muhafaza süresince meydana gelen kalite değişimlerini incelemek amacıyla solunum hızı, ağırlık kaybı, kuru madde, sap ve şapkada meydana gelen büyüme, renk değişimi ve açılma oranı kriterleri dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda 2. flaş ve 3. flaşa ait mantarlarda renk daha iyi korunurken, 1. ve 3. flaşa ait mantarlar daha erken açılma göstermiştir. 1. flaşa ait mantarlar 3.5 kalite puanı ile kısa sürede kalite özelliklerini yitirirken, 2. flaşa ait mantarlar 5.13 kalite puanı ile en iyi kaliteye sahip mantarlar olarak kabul edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Mantar, Agaricus bisporus, kalite değişimi, hasat sonrası. II ABSTRACT Masters Thesis THE INFLUENCE OF THE PERIODIC FRUITING (FLUSHING) CYCLE ON POST-HARVEST QUALITY OF MUSHROOMS (Agaricus bisporus L.) Sami BAYRAM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün HALLORAN 1995, Page: 43 Jury: Assoc. Prof. Dr. Nilgün HALLORAN Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ Assoc. Prof. Dr. Yüksel TÜZEL This research was carried out to determine the quality changes of mushrooms (Agaricus bisporus L.) belong to different flushes. Mushrooms were stored for 15 days in a room set at 0 `C temperature and 85-90% relative humidity. Besides, mushrooms transferred to room temperature for 24 hours to determine the quality changes during shelf-life. Respiration rate, weight loss, dry matter content, growing in stipe and cap, color changes and opening rate were determined during experiments. As a result, while mushrooms of second and third flushes kept their white color for longer period, first and third flushes showed faster cap opening than the others. Quality scores showed that mushrooms from first flush lost their quality with 3.5 points within short period. On the other hand, mushrooms from second flush seemed to kept their quality the best with 5.13 points. KEY WORDS : Mushroom, Agaricus bisporus, quality change, flushing, postharvest.
Collections