Kuzu besisinde optimum kaba yem gereksiniminin saptanması üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUZU BESİSİNDE OPTİMUM KABA YEM GEREKSİNİMİNİN SAPTANMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Şahnur ERDO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Necati IŞIK 1995, Sayfa: 33 Jüri : Prof. Dr. Necati IŞIK Prof. Dr. Mustafa ERGÜL Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİO?LU Bu araştırmada kuzu besisinde optimum kaba yem gereksinimi incelenmiştir. Araştırma Akkaraman kuzuları ile yapılmış ve bu amaçla herbiri 8 baş kuzu içeren biri kontrol grubu diğerleri deneme grubu olmak üzere 5 grup oluşturulmuştur. Kontrol ve deneme gruplarına ad-libitum arpa, buğday kepeği ve pamuk tohumu küspesinden oluşan rasyon yedirilirken, sırasıyla 1. deneme grubuna hayvan başına 100 g, 2. deneme grubuna 200 g, 3. deneme grubuna 300 g ve 4. deneme grubuna 400 g kaba yem verilmiştir. Hazırlanan rasyonun sindirilebilir ham protein düzeyi 126.32 g/kg ve enerji düzeyi 650.00 NB/kg'dır. Rasyona vitamin ve mineral ilavesi yapılmıştır. 70 gün devam eden bu denemede grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları kontrol grubunda 189.18 g, deneme gruplarında ise sırasıyla 196.73 g, 198.65 g, 191.77 g ve 196.87 g olmuştur. Grupların günlük kesif yem tüketimleri kontrol grubunda 1128.71 g, deneme gruplarında ise sırasıyla, 1082.57 g, 1096.58 g, 1014.46 g ve 1042.12 g olmuştur. Grupların günlük ortalama tükettikleri kuru yonca11 miktarı ise 1. grupta 98.00 g, 2. grupta 194.56 g, 3. grupta 277.33 g ve 4. grupta 363.93 g olarak saptanmıştır. Yem değerlendirme sayılan ise yine sırasıyla, 7.48, 6.14, 6.54, 6.48 ve 6.91 olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiki analizler sonucunda, ortalama günlük canlı ağırlık artışları, günlük yem tüketimleri ve yem değerlendirme sayılan bakımından gruplar arası farklılıkların istatistiki açıdan önemsiz olduğu saptanmıştır. Grupların günlük ortalama tükettikleri sindirilebilir ham protein sırasıyla 142.64 g, 147.59 g, 159.95 g, 158.69 g ve 171.73 g olmuştur. Grupların günlük ortalama tükettikleri sindirilebilir ham protein miktarlar arasında istatistiki açıdan farklılık önemli bulunmuştur (P<0.05). Kontrol grubu ile 1., 2. ve 3. deneme gruplan arasında farklılık istatistiki açıdan önemsiz bulunmuş, fakat kontrol grubu ile 4. deneme grubu ve 4. deneme grubu ile 2. deneme grubu arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Üçüncü deneme grubu ile 4. deneme grubu arasındaki farklılıkta istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur. Grupların günlük tükettikleri nişasta birimi kontrol grubunda 733.66 NB, deneme gruplarında ise sırasıyla, 737.95 NB, 780.76 NB, 756.41 NB ve 804.74 NB olmuştur. Grupların günlük ortalama nişasta birimi tüketimleri arasındaki farklılık istatistik açıdan önemsiz bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Kuzu besisi, kaba yem, yonca, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme. Ill ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE ESTABLISHING OF OPTIMAL ROUGHAGE REQUIREMENTS OF THE FATTENING LAMBS Şahnur ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Necati Işık 1995, Page: 33 Jury : Prof. Dr. Necati Işık Prof. Dr. Mustafa ERGÜL Prof. Dr. Murat Zincirlioğlu A study to determine optimal roughage requirements of the fattening lambs. In this study, optimal roughage requirements of the fattening lambs is examined. The experiment was done with Akkaraman lambs in five groups, one control and four experimental groups, were formed, each consisting of 8 lambs. While the control and the experimental groups were fed ad libitum with a mixture of ground barley, wheat bran and cotton seed meal. The groups were given 100 g., 200 g., 300 g., 400g., of roughage for first, second, third and fourth groups respectively. The level of digestible crude protein and energy level of the ration were 126.32 g/kg and 650.00 Starch equivalent units/kg respectively. Ration was supplemented with vitamins and minerals. In this experiment of 70 days, average daily live weight gains of the groups were 189.18 g for the control group and 196.73 g, 198.65 g, 191.77 g, 196.87 g, for theIV first, second, third and fourth experimental groups respectively. Average daily feed consumptions of the groups were 1 128.71 g for the control group and 1082.57 g, 1096.58 g, 1014.46 g, 1042.12 g, for the experimental groups respectively. Daily average roughage consumption of the groups were found as, 98.00 gfor the first group, 194.59 g for the second, 277.33 g for the third and 363.93 for the fourth. The feed efficiencies were 7.48 for the control group and 6.14, 6.54, 6.48, 6.91 for the experimental groups respectively. According to the statistical analysis that were made, the differences between groups with respective to average daily live weight gains, average daily feed consumptions and feed efficiencies were found nonsignificant. Average daily digestible crude protein consumptions of the groups were 142.64 g, 147.59 g, 159.95 g, 158.69 g, 171.73 g respectively. The difference between the average daily digestible crude protein consumptions of the groups were found statistically significant (P<0.05). The differences between the control group and the experimental groups 1, 2, and 3 were not significant but the differences between the control group and the fourth experimental group and also the fourth and the second experimental groups were found statistically significant (PO.05). Also the differences between the third and the fourth experimental groups were found nonsignificant.. Daily starch equivalent units of the groups were 733.66 in the control group and in the experimental groups 737.95, 780.76, 756.41 and 804.74. The differences between the groups were found nonsignificant. KEY WORDS : Fattening lambs, roughage, alfalfa, live weight gain, feed consumptions, feed efficiency.
Collections