Erzurum şartlarında soyanın (Glycine max. L. ) farklı olgunlaşma dönemlerinde hasadının ot verimi ve otun kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Erzurum' da soyanın olgunlaşma döneminin hangi safhasında ot üretimi amacıyla hasat edileceğini tesbit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Çalışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğüne ait 4 numaralı kuyu bölgesinde 2000 yılında kurulmuştur. Denemede 2 soya çeşidi (A-3127 ve A-3935) ve 8 hasat zamanı yer almıştır. Araştırma, `Şansa Bağlı Tam Bloklar Deneme Planına` göre (2 çeşit x 8 hasat zamanı) 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Değişik olgunlaşma dönemlerinde hasadı yapılan soyanın, dal ve nodul sayılan hariç, bitki boyu, ham protein, ham selüloz, ham kül, fosfor ve potasyum oranlan, ham protein verimi, yaş ve kuru ot verimi üzerine hasat dönemlerinin etkisi önemli olmuştur. En fazla yaş ot (1283kg/da), kuru ot (494 kg/da) ve ham protein verimi (52.02 kg/da) tane oluşum sonu döneminde elde edilmiştir. Denemede kullanılan çeşitler arasında ham kül ve ham selüloz oranlan haricinde diğer incelenen özellikler yönünden farklılık olmamıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Erzurum şartlarında soyanın ot üretimi amacıyla en uygun hasat döneminin tane oluşum sonu olduğu belirlenmiştir. 2002,37sayfa Anahtar kelimeler: Soya Fasulyesi, Ot Üretimi, Hasat Zamanı, Olgunluk Dönemi, Hayvan Yemi This research was carried out to determine in which period of ripening soybean would be harvested in Erzurum for the purpose of grass yield. The research was formed in the region of 4- number well belonging to The Directory of Agricultural Research and Publishing Center in Atatürk University in 2000. Two kinds of soybean (A-3127 and At 3935) and eight periods of harvesting were included in this experimental study. The research has been set up as 3 replications in factorial arrangement (two kinds of soybean x 8 ripening periods) according to completely randomized block design. Soybean was harvested in different ripening periods, and the effects of harvesting periods on plant length, raw protein, raw celluloses, raw ash, the rates of phosphors and potassium, raw protein yield and fresh and dried grass yield were found significant. Maximum fresh grass yield (1283 kg/da), dried grass yield (494 kg/da) and raw protein yield (5202 kg/da) were obtained at the end of graining period. Among the varieties used in this research, no differences were seen in terms of other examined features except for the rates of raw ash and raw celluloses. According to results of this study, the best ripening periods for grass production was determined at the end of graining period in Erzurum condition 2002, 37 pagesKeywords: Soybean, hay production, harvesting date, maturity stage, forage u
Collections