Değişik kültür ortamlarının, değişik miktar ve şekillerde paketlenmesinin pleurotus mantarının ( P. sajor-caju ) verim ve kalitesini etkisi üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK KÜLTÜR ORTAMLARININ, DE?İŞİK MİKTAR VE ŞEKİLLERDE PAKETLENMESİNİN PLEUROTUS MANTARININ (Rsajor-caju) VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Canide SERDARO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Atila GÜNAY 1994, Sayfa : 49 Jüri : Prof.Dr.Atüa GÜNAY Prof.Dr.Kazım ABAK Prof.Dr.Ruhsar YANMAZ Bu çalışma, Pleurotus sajor-caju yetiştiriciliğinde değişik kültür ortamlarının değişik miktarda ve şekillerde paketlenmesinin verim ve kaliteye etkisini belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir. Araştırmada buğday sapı, mısır kocam ve % 50 buğday sapı + % 50 mısır kocam olmak üzere 3 değişik ortam 2.5 ve 5.0 kg'lık, açık, yarıya kadar açık şeffaf, torba primordium kısmından delinen şeffaf torba, yarıya kadar açık siyah torba ve üstü açık siyah torba şeklinde paketlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda en yüksek biyolojik verim oram % 74'le % 50 buğday sapı + % 50 mısır kocam karışımının 2.5 kg'lık ağırlık miktarının misel gelişme sonrası torbalarının Çıkartılarak yetiştirme sisteminde elde edilmiş, ayrıca araştırmada bütün uygulamalar arasında 2.5 kg'lık ağırlık miktarının 5.0 kg'lık ağırlık miktarından, açık paketleme sisteminde diğer paketleme sistemlerinden daha uygun olduğu bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Kayın Mantarı, Pleurotus sajor-caju, yetiştirme ortamı, Torbalama şekilleri, biyolojik verim oranı. u ABSTRACT Master Thesis RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFERENT GROWING MEDIUM PACKED IN DIFFERENT SIZE AND AMOUNT ON THE YIELD AND QUALITY OF PLEUROTUS MUSHROOMS (Rsajor-ayu) Cahide SERDARO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Supervisor : Prof.DrAtila GÜNAY 1995, Page : 49 Jury : Prof.Dr.Atila GÜNAY Prof.Dr.Kazım ABAK Prof.Dr.Ruhsar YANMAZ This research was carried oft to determine the effect of different growing medium packed in different size and amount on the yield and quality of Pleurotus sajor-caju. Three different growing medium as wheat straws, corn cops and 50 % wheat straws + 50 % corn cops were packed into transparent bags, half-open transparent bags, transparent bags perforated in primordium sides, half-open black bags, and upper part open black bags in different amounts as 2.5 and 5.0 kg. As a result of the research, the highest biological yield ratio was obtained as 75 % from 50 % wheat straw + 50 % corn cops media in 2.5 kg sized growing medium gave better result than 5.0 kg growing medium in open packing systems than other packing systems. KEYWORDS : Oyster mushroom, Pleurotus sajor-caju, growing media, packing systems, biological yield ratio.
Collections