Nişastalı hammaddelerin enzimatik hidroliz ile fermantasyonu sırasında bazı üretim koşullarının verime ve ispirto bileşimine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
1 ÖZET Doktora Tezi NİŞASTALI HAMMADDELERİN ENZİMATİK HİDROLİZ İLE FERMENTASYONU SIRASINDA BAZI ÜRETİM KOŞULLARININ VERİME VE İSPİRTO BİLEŞİMİNE ETKİLERİ Yüksel DENLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Işıl FİDAN 1995, Sayfa : 69 Jüri : Prof.Dr.Işıl FİDAN Prof.Dr.Oğuz KILIÇ Prof.Dr.İsmail YAVAŞ Bu çalışmada hammadde olarak arpa, çavdar, mısır ve pirinç kullanılmıştır. Nişastama sıklaştırılması Termamyl 120 L (0.15 ml/100 g nişasta) ve sakkarifikasyonu da AMG 300 L (0.20 ml/100 g nişasta) sıvı enzim preparatları ile gerçekleştirilmiştir. Saccharomyces cerevisiae Rasse XII ve Saccharomyces cerevisiae Narince-3 mayalarının kullanıldığı fermentasyon denemeleri sonucunda, fermentasyon hızı ve alkol verimi dikkate alındığında her iki maya için en uygun pH 4.3, en uygun sıcaklık 29°C ve en uygun aşılama oram da % 8-10 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar göz önünde tutularak yalnızca pirinç mayşelerine (2.0 g/l KH2P04 + 1.0 g/l MgS04 + 2.5 g/l NH4C1) besin tuzu katılmış, diğer tahıl mayşelerine herhangi bir katkı yapılmamıştır. Tahıl örneklerinden elde edilen ham ispirtolarda gaz kromatografisi yardımıyla yapılan tayinler sonucunda % 100 alkol üzerinden Rasse XII ve Narince-3 mayaları ile sırayla 8.96-226.37 ve 8.12-30.69 mg/100 mi asetaldehit, 0-2.79 ve 0.61-1.46 mg/100 mi metil asetat, 8.58-141.14 ve 10.89-73.97 mg/100 mi etil asetat, 2.58-10.08 ve 0.94-5.62 mg/100 mi metanol, 7.76-41.80 ve 8.89-36.76 mg/100 mi n-propanol, 60.15-122.62 ve 39.70-140.93 mg/100 mi i-butanol, 0-0.56 ve 0-0.64 mg/100 mi n-butanol, 57.30-222.22 ve 52.21-375.28 mg/100 mi i-amil alkol saptanmışta-. ANAHTAR KELİMELER : Arpa, çavdar, mısır, pirinç, nişasta, alfa-amilaz, glukoamilaz, enzimatik hidrolizasyon, maya, etil alkol fermentasyonu, fermentasyon koşulları, etil alkol verimi, ispirto bileşimi. 11 ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF SOME PRODUCTION CONDITIONS TO YIELD AND SPIRIT COMPOSITION ON THE ETHANOL FERMENTATION OF STARCHY MATERIALS BY ENZYMATIC HYDROLYSIS Yüksel DENLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Food Engineering Supervisor : Prof.Dr.Işıl FİDAN 1995, Page : 69 Jury : Prof.Dr.Işıl FİDAN Prof.Dr.Oğuz KILIÇ Prof.Dr.İsmail YAVAŞ In this study barley, rye, corn and rice were used as raw material. Liquefaction and saccharification of starch were carried out with Termamyl 120 L (0.15 ml/100 g starch) and AMG 300 L (0.20 ml/100 g starch). As a result of the fermentation with Saccharomyces cerevisiae Rasse XII and Saccharomyces cerevisiae Narince-3 optimum pH, optimum temperature and optimum inoculation rate were found 4.3, 29°C and 8-10 % respectively. While nutrient supplementation was applied only to the rice mash (2.0 g/1 KH2P04 + 1.0 g/1 MgSOA + 2.5 g/1 NH4C1), there was no requirement of nutrients to the other cereal mash. The composition of spirit samples was analysed with gas chromatography. According to the results, when Rasse XII and Narince-3 yeasts were used, levels of acetaldehyde were found between 8.96-226.37 and 8.12-30.69 mg/100 ml levels of, methyl acetat, ethyl acetat, methanol, n-propanol, i-butanol, n-butanol and i-amyl alcohol, were found between 0-2.79 and 0.61-1.46 mg/100 ml, 8.58- 141.14 and 10.89-73.97 mg/100 ml, 2.58-10.08 and 0.94-5.62 mg/100 ml, 7.76-41.80 and 8.89-36.76 mg/100 ml, 60.15-122.62 and 39.70-140.93 mg/100 ml, 0-0.56 and 0-0.64 mg/100 ml and 57.30-222.22 and 52.21-375.28 mg/100 ml respectively. KEY WORDS : Barley, rhye, corn, rice, starch, alpha amylase, glucoamylase, enzymatic hydrolisation, yeast, ethyl alcohol fermentation, fermentation conditions, ethyl alcohol yield, spirit composition.
Collections