Bafra ve çevresinde yetiştirilen bamyalarda bazı morfolojik ve biyolojik özelliklerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAFRA VE ÇEVRESİNDE YETİŞTİRİLEN BAMYALARDA (Abelmoschus es- culentus=Hibiscus esculentus L.) BAZI MORFOLOJİK VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ DEVRİM DEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Ruhsar YANMAZ 1995 Sayfa : 37 Jüri: Prf. Dr. Ruhsar YANMAZ Doç. Dr. Nügün HALLORAN Yard. Doç. Dr. Mustafa AKILLI Bu araştırma Bafra ve çevresinde yetiştirilen Bamya (Abelmoschus es- culentus=Hibiscus esculentus L.) tiplerini belirlemek ve bunlarda bazı morfolojik ve bi yolojik özellikleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla deneme boyunca bitki (ilk çiçeğe kadar oluşan yaprak ve boğum sayısı, bitki yüksekliği), yaprak (sap uzunluğu, alanı, renk,), çiçek (sap uzunluğu, çanak ve taç yaprak uzunluğu ve genişliği, dişi organ uzunluğu, renk), meyve (boy, çap, ağırlık, oda sayısı, verim, TA, TKM) ve tohumluk meyve (uzunluk, çap, verim, 1000 tohum ağırlığı, 1 g'daki tohum sayısı, tohum sayısı/oda) ölçümleri yapılmıştır. Denemeye alman 5 bamya örneğinden sadece bir tanesi diğerlerinden, farklı bu lunmuştur. Bununla birlikte tüm bamya populasyonlarında karışımın olduğu görülmüştür.IV ANAHTAR KELİMELER: Bamya, morfolojik, biyolojik özellikler, meyve, tohum, verim. nı ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF SOME MORPHOLOGICAL AND BIOLOGICAL PROPERTIES OF OKRAS (Abelmoschus esculentus=Hibiscus esculentus L.) GROWN IN BAFRA REGION DEVRİM DEMİR Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ 1995 Page 37 Jury: Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ Assoc. Prof. Dr. Nilgün HALLORAN Asst. Prof. Dr. Mustafa AKILLI This research was carried out to define the types of okras {Abelmoschus es- culentus=Hibiscus esculentus L.) grown in Bafra Region and to determine some bi ological and morphological properties of these types. For this purpose, during the research some measurements were taken out as the plant (the number of leaves and nodium from sowing to the first flowering, plant height), leaves (length of peduncle, leaf area, leaf colour), flowers (length of pedicel, size of calix and corolla, length of ovary and colour of flower), immature pods (length, di ameter, weight, yield, number of capsules per pod, total soluble solids, titratable acidity) and mature pods for seed (lentgth, diameter yield, 1000 seed weight, number of seeds per 1 g, number of seeds per capsule). At the end of the research, only one okra sample was found different from the ot hers related to some plant and fruit characteristics and genetical variation was seen in all okra samples.IV KEY WORDS: Okra, morphological, biological properties, fruit, seed, yield.
Collections