Etkinlikleri yönünden çay atığı ile kimyasal gübrelerin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETKİNLİKLERİ YÖNÜNDEN ÇAY ATI?I İLE KİMYASAL GÜBRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI Derysı GÜL Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Süleyman TABAN 1996, Sayfa: 56 Jüri : Prof. Dr. Raşit BROHİ Prof. Dr. Rıfat YALÇIN Doç. Dr. Süleyman TABANBu çalışmanın amacı, çay atığı ve zenginleştirilerek organik gübreye dönüştürülmüş Çay atığı ile kimyasal gübreleri etkinlikleri yönünden karşılaştırmaktır. Bu amaçla. Rize ilinden alınan asit tepkimeli bir toprakta sera koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlamab olarak yürütülen denemede, toprağa 1 ve 2 ton/da olacak şekilde çay atığı (ÇA) ve zenginleştirilerek organik gübreye dönüştürülmüş çay atığı (ZÇA) ile tek basma ve ÇA ile birlikte N. P, K, NP, NK, PK ve NPK uygulanarak karatabana (Brassica oleracea var. ocenhala) bitkisi yetiştirilmiştir. Toprağa tek başına ve ÇA ile birlikte uygulanan azot 100 figN/g olacak şekilde üre gübresinden, fosfor 60 (.ıglMK-'g olacak şekilde TSP gübresinden ve potasyum 80 ngK^O/g olacak şekilde potasyum sülfat gübresinden sağlanmıştır. Zenginleştirilerek organik gübreye dönüştürülen çay atığı uygulamasıyla karatabana bil kisin in yaş ve kum ağırlığı kontrole göre önemli miktarlarda artmış ve bu artış ZÇA 1II ton/da uygulamasında 29.3 kat, ZÇA 2t/da uygulamasında ise 44.6 kat olmuştur. ÇA uygulaması ise deneme bitkisinin yaş ve kuru ağırlığında belirgin bir artış sağlamamıştır. Çay atığı ile birlikte ve tek başına uygulanan kimyasal gübreler ise karalahana bitkisinin yaş ve kuru ağırlığını farklı şekillerde etkilemiş ve en fazla yaş ve kuru ağırlık tek başına ve çay atığı ile birlikte verilen NPK uygulamasında elde edilmiştir. Çay atığı ve zenginleştirilerek organik gübreye dönüştürülen çay atığı uygulamaları karalahana bitkisinin N, P ve K kapsamlarını kontrole göre önemli miktarlarda artmıştır. Deneme bitkisinin N, P ve K kapsamlarını üzerine ZÇA ve ÇA uygulamalarının etkileri birbirlerine yakın olmuştur. Çay atığı ile birlikte ve tek başına uygulanan kimyasal gübreler ise karalahana bitkisinin N, P ve K kapsamlarını farklı şekillerde etkilemiştir. Genel olarak, çay atığı ile birlikte verilen kimyasal gübreler deneme bitkisinin N,P,K kapsamlannı tek başına verilen kimyasal gübrelere oranla daha fazla artmıştır. Anahtar kelimeler: Çay atığı, organik gübreye dönüştürülmüş çay atığı, kimyasal gübreler, karalahana bitkisi HI ABSTRACT Master Thesis EVALUATION and COMPARASION OF THE EFFECTS OF TEA WASTE and THE CHEMICAL FERTILIZERS Derya GUL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc Prof. Dr. Süleyman TABAN 1996, Page: 56 Jury : Prof. Dr. Raşit BROHİ Prof. Dr. Rıfat YALÇIN Assoc Prof. Dr. Süleyman TABAN The aim of this study was to compare the efficiency of the tea waste (ÇA). tea waste compost (ZÇA) and the chemical fertilizers. For this purpose, the experiment was canned out under greenhouse conditions by using black cabbage (Brassica oleracea var. ocephala) in acidic soil collected from Rize as randomised complete design with three replications. The organic materials (ÇA and ZÇA) were applied to the soil at the rate of 10 and 20 t/ha. The chemical fertilizers as N. P. K. NP, NK, PK and NPK were applied both alone and together with tea waste. Nitrogen, phosphorus and potassium were applied in the amounts of 100 jig N/g as urea. 60 ug P^Os/g as triple super phosphate and 80 ug K20/g as potassium sulphate, respectively. The levels of tea waste composts (ZCA) 10 t /ha and 20 t/ha increased the fresh and dry weights of the black cabbage plants 29.3 and 44.6 times with respect to controlrv treatments, respectively. In contrary of ZÇA, the application of the waste did not affect the fresh and dry weights of the experimental plants. The fresh and dry weights of the black cabbage plants were affected variously by the applications of chemical fertilizers applied both alone and together with the tea waste. The higher fresh and diy weights of the experimental plants were obtained by applications of NPK applied both alore and together with the tea waste. As compared to the control, the application of the tea waste and the tea waste compost increased N, P and K contents of black cabbage plants. The effects of the tea waste and the tea waste compost on N. P and K contents of the experimental plants were very close to each other. The fresh and dry weights of the black cabbage plants were affected variously by the applications of chemical fertilizers applied both alone and together with the tea waste. Generally, the chemical fertilizers applied together with the tea waste increased the N. P and K contents of the experimental plants more than those of the plants grown with the chemical fertilizers applied alone to the soil. Key words: tea waste, tea waste compost, chemical fertilizers, black cabbage.
Collections