Buğdayda ekim derinliği ve gübreleme yönteminin verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BU?DAYDA EKİM DERİNLİ?İ VE GÜBRELEME YÖNTEMİNİN VERİM VE VERİM Ö?ELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Muharrem KAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. H. Hüseyin GEÇİT 1996, Sayfa: 68 Jüri : Prof. Dr. Hasan Hüseyin GEÇİT Prof.Dr. Ali GÜLÜMSER Doç. Dr. H. Yavuz EMEKLİ ER Bu araştırma 1995 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarlalarında yürütülmüş ve çalışmada materyal olarak Gerek 79 ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, başaklanma tarihi, olum tarihi ve başakta başakçık sayısı ekim derinliklerine bağlı olarak; üst boğum arası uzunluğu, bitkide kardeş sayısı ve birim alan tane verimleri ise hem ekim derinlikleri hem de gübreleme yöntemlerine göre önemli farklılıklar göstermiştir. Araştırmada kıştan önce çıkan bitki sayısı, bayrak yaprağı ayası uzunluğu ve genişliği, bayrak yaprağı kını uzunluğu, bitki boyu, başak uzunluğu, metrekaredeki bitki sayısı, metrekaredeki başak sayısı, başakta tane verimi, başakta fertil ve steril başakçık sayısı, başakta tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, birim alan biyolojik verimi ve hasat indeksine ait gübreleme yöntemleri x ekim derinliği interaksiyonları önemli bulunmuştur. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre en yüksek bitki verimleri 3 ve 6 cm ekim derinliğinde ve gübrenin tohuma temas etmediği uygulamalarda alınmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Ekim derinliği, gübreleme yöntemi, verim, verim öğeleri, ekmeklik buğday ( T. aestivum L.) ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF SOWING DEPTH AND FERTILIZATION METHOD ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS IN WHEAT Muharrem KAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. H. Hüseyin GEÇİT 1996, Page: 68 Jury : Prof. Dr. Hasan Hüseyin GEÇİT Prof.Dr. Ali GÜLÜMSER Assoc. Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİER This research was carried out at the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 1995. In this study, bread wheat c.v. Gerek-79 is used as a material. According to the results of the research, heading date, maturity date and the numbers of spikelets per spike showed significant disparity in comparison with sowing depths. Upper internode length, the number of tiller per plant and grain yields per unit area showed significant differences according to both sowing depths and fertilization methods. In the research, fertilization methods x sowing depth interactions have been determined significant statistically belonging the number of plants of emergence before winter, flag leaf blade length and width, flag leaf sheath length, plant height, spike length, the number of plants per m2, the numbers of spikes per m2, seed yields of spike, the number of fertile and sterile spikelets, the number of kernels per spike, 1000 kernel weight, biological yield per unit area and harvest index. Also, according to the results of the research, the highest plant yields have been obtained 3 and 6 cm in which sowing depth and in applications that fertilizer no contact to seed. KEY WORDS: Sowing depth, fertilization method, yield, yield components, bread wheat ( T. aestivum L.)
Collections