Farklı fenolojik devrelerde biçmenin nohut geveni (Astragalus Cicer L.) yem verimine etkileri üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma nohut geveninde (Astragalus cicer L.) farklı fenolojik devrelerde biçmenin yem verimine etkilerini saptamak amacıyla, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde 1995 yılında yapılmıştır. Fenolojik devreler 57-69 günleri arasında değişmektedir. Elde edilen sonuçlara göre; tomurcuklanma, %10 çiçeklerime ve %100 çiçeklerime fenolojik devrelerinde doğal bitki boyu 65.42-74.77 cm, ana sap uzunluğu 92.90-120.40 cm, ana sap kalınlığı 4.40-5.70 mm, yeşil ot verimi 5646.25-5773.25kg/da, kuru ot verimi 850.25- 1113.50 kg/da, kuru madde oranı %94.07-94.61, kuru madde verimi 799.50-1053.25 kg/da, ham protein oranı %23.77-27.35, ham protein verimi 233.70-264.75 kg/da arasında elde edilmiştir.Nohut geveninin üç farklı fenolojik devresinde doğal bitki boyu, ana sap uzun luğu ve ana sap kalınlığı bakımından görülen farklılığın istatistiki olarak önemli olduğu görülmüştür. Ancak elde edilen araştırma verilerine göre yeşil ve kuru ot verimi, kuru madde oram ve verimi, ham protein oram ve verimi bakımından görülen farklılığın ista tistiki yönden önemli olmadığı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Nohut geveni, tomurcuklanma, %10 çiçeklenme, %100 çiçeklenme, doğal bitki boyu, ana sap uzun luğu, ana sap kalınlığı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı ve verimi, ham protein oranı ve verimi. This research was carried out to determine the effects of cutting at the different phenological stages into the forage yield of cicer milkvetch (`Astragalus cicer L.) at the Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara in the year of 1995. Phenological stages were varied between the 57-69 days. According to the re sults of phenological stages of budding 10 per cent bloowing and 100 per cent blo wing; the natural plant height, the main stem length, stem thickness, fresh yield, hay yield, dry matter ratio, dry matter yield, crude protein ratio and crude protein yield were found between 65.42-74-77 cm, 92.90-120.40 cm, 4.40-5.70 mm, 5646.25- 5773.25 kg per decare, 850.25-1113.50 kg per decare, 94.06-94-61 per cent, 799.50- 1053.25 kg per decare, 23.77-27.35 per cent and 233.00-264.75 kg per decare respec tively.There were significant statistical differences between the natural plant heights, the main stem lengths and stem thicknesses of cicer milkvetch in regard with three phenological stages. But there were no significant statistical differences between fresh and hay yields, dry matter ratios and dry matter yields, crude protein ratios and crude protein yields in concern with these stages. Key Words: Cicer milkvetch, budding, 10 per cent blooming, 100 per cent blooming, natural plant height, main stem lenghth main stem thickness, fresh yield, hay yield, dry matter ratio, dry matter yield, crude protein ratio and crude protein yield.
Collections