Enterobacter identifikasyon testlerinin birleştirilmesi üzerine araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENTEROBAKTER İDENTİFİKASYON TESTLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA Nadire KIRAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN 1997, Sayfa: 73 Jüri : Prof.Dr.A.Kadir HALKMAN Prof.Dr.Nezihe TUNAİL Doç.Dr.Ayhan TEMİZ Bu çalışmada Enterobacteriaceae familyası üyelerinin identifikasyonunda kullanılan karbohidrat fermentasyonu (laktoz/sakkaroz/sorbitol), arjinin di- hidrolaz, hareketlilik, üreaz aktivitesi testlerinin her biri indol testi ile ikili ola rak; sorbitol, indol ve hareketlilik testleri üçlü olarak; malonat kullanımı, fe- nilalanin deaminaz, hareketlilik ve indol testleri ise dörtlü olarak tek besiyerinde birleştirilmiştir. İlk aşamada kombine besiyerleri identifikasyonu ve bağımsız testleri yapılmış olan 100 şahit enterobakter susunda denenmiştir. Karbohidrat içeren besiyerlerinde indol testi bakımından pek çok sahte negatif sonuç kay dedilmiştir. Bu hatalı sonuçlar, laktoz indol, sakkaroz indol ve sorbitol indol be siyerlerinde sırasıyla % 24,9, %20,4 ve % 44,9; sorbitol hareket indol be-siyerinde ise % 24,9 oranlarında olmuştur. İndol testinden elde edilen sahte ne gatif sonuçları gidermek için karbohidrat içeren besiyerleri tampon ilavesi ile modifiye edilmiştir. İkinci aşamada çeşitli gıdalardan izole edilen 104 enterobakter izolatının tanısı yapılmış ve modifiye besiyerleri bağımsız testlere paralel olarak bu suşlar üzerinde denenmiştir. Modifiye laktoz indol, sakkaroz indol ve sorbitol indol be- siyerlerinde sırasıyla % 29,1, % 16,7 ve % 12,5; modifiye sorbitol hareket indol besiyerinde ise % 12,5 oranında sahte negatif indol sonucu alınmıştır. Arjinin indol, üre indol ve hareket indol besiyerlerinde test edilen 204 bakteriden % 13,7, % 5,5 ve % 8,2 oranlarında sahte negatif indol sonucu alınmıştır. Malonat fenilalanin deaminaz (PDA) hareketlilik indol besiyerinde hem malonat testinde ve hem de indol testinde bağımsız testlerden farklı sonuçlar alınmıştır. Hatalı sonuç oranları malonat testinde % 4,9, indol testinde ise % 10,9 olmuştur. Sonuç olarak, karbohidrat içeren besiyerlerinin tampon ilavesiyle mo difiye edilmesi, laktoz indol kombinasyonu dışındaki besiyerlerinde hatalı sonuçları önemli ölçüde azaltmıştır. Ayrıca dörtlü kombinasyonda malonat testi sonuçlarının okunmasında zorluk çekilmiştir. Bu sorun ise pozitif ve negatif re aksiyonlarda besiyerinin görüntüsüne alışmakla giderilebilir. Anahtar Kelimeler : Enterobacteriaceae, İdentifikasyon, Birleştirilmiş test ler ABSTRACT Masters Thesis RESEARCH ON COMBINATION OF ENTEROBACTER IDENTIFICATION TESTS Nadire KIRAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN 1997, Page: 73 Jury : Prof.Dr.A.Kadir HALKMAN : Prof.Dr.Nezihe TUNAİL : Assoc.Prof.Dr.Ayhan TEMİZ In this research, some of the tests, used for identification of En- terobacteriaceae, were tried to combine in an unique medium. From these tests, the test of carbohydrate fermentation (lactose/sucrose/sorbitol), arginine dihydrolase, urease or motility was combined with the indole test as a single test, respectively; tests of sorbitol, indole and motility were combined as triple combination and tests of utilization of malonate, phenylalanine deaminase, mo tility and indole were combined as quartet combination. At the first step, combined media were examined with 100 enterobacter strains previously identified and made their individiual tests. Many false ne gative results reported at media consisting carbohydrate in terms of test of in- dole. These false results were 24,9 %, 20,4 %, 44,9 % and 24,9 % at lactose in dole, sucrose indole and sorbitol indole and sorbitol motility indole media,dole, sucrose indole and sorbitol indole and sorbitol motility indole media, res pectively. The media were modified by adding buffer to prevent indole tests gi ving false negative. At the second step, 100 isolates of Enterobacteriaceae isolated from va rious food identified and modified media tested on these strains paralel with in dividual tests. False negative results of indole test obtained from modified lac tose indole, sucrose indole, sorbitol indole and sorbitol motility indole were 29,1 %, 16,7 %, 12,5 % and 12,5, respectively. All of the strains tested in the ar- ginine indole, the urea indole and the motility indole media gave false negative results respect for indole test, 13,7 %, 5,5 % and 8,2 % rates, respectively. At malonatephenylalanine deaminase (PDA) motility indole medium, false results obtained from either malonate or indole tests. The rates of false results were 4,9 at test of malonate and 10,9 % at indole. In conclusion, modified media, added buffer, lowered the false negative results of indole test except for lactose indole combination. Beside this, at qu artet combination, it was difficult to read malonate reaction. This problem can be eliminated by experiencing with appearance of medium in terms of positive or negative reactions. Key Words : Enterobacteriaceae, Identification, Combined tests.
Collections