Iğdır Ovası koşullarında MM106 anacı üzerine aşılı golden delicious elma çeşidinin sulama programının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İĞDIR OVASI KOŞULLARINDA MM 106 ANACI ÜZERİNE AŞILI GOLDEN DELİCİOUS ELMA ÇEŞİTİNİN SULAMA PROGRAMININ BELİRLENMESİ Hasbi YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer ANAP ALI Bu araştırma, İğdır ovası koşullarında yarı bodur MM106 anacı üzerine aşılı Golden Delicious elma çeşidinin sulama programının belirlenmesi amacıyla Köy Hizmetleri Erzurum Araştırma Enstitüsü İğdır Araştırma İstasyonu arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada birinci suyu takiben 7, 14, 21 ve 28 günde bir eksilen suyu tarla kapasitesine getirecek sulama suyu uygulamaları ele alınmıştır. Konularının su kullanım etkinliği yönünden değerlendirilmesi sonucunda önerilen S4 konusunda 5 kez sulama ile 1473 kg/da elma verimi elde edilmiş, toplam sulama suyu ihtiyacı 534 mm, mevsimlik su tüketimi ise 796 mm olmuştur. Konular ürün kalitesi açısından değerlendirildiğinde ise pH değerleri 3.53-4.10 arasında değişmiş,meyve eti sertliğinin sulama miktarıyla ters orantılı olduğu gözlenmiştir.Asitlik ise sulama suyu miktarına bağlı olarak artmıştır. Genel olarak sulama suyu miktarı arttıkça kuru madde oranı azalmıştır. 2003, 49 sayfa Anahtar Kelimeler: Elma, golden delicious, sulama, sulama programı, su tüketimi ABSTRACT Master Thesis DETERMINING IRRIGATION SCHEDULE OF GOLDEN DELICIOUS APPLE VARIETY GRAFTED ONTO MM106 ROOTSTOCK, UNDER IGDIR PLAIN. Hasbi YILMAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Ömer ANAP ALI This study was carried out, under Igdir plain in order to determine irrigation schedule of Golden Delicious Apple cultivar grafted onto MM106 rootstock at Rural Services Erzurum Research Institute Igdir Research Station. In this study, to bring out of available moisture to field capacity, applications was carried out 7 days, 14 days,21 days and 28 day intervals after first irrigation application. At S4 treatment Which have been suggested according to water use efficiency of treatments was produced 1473 kg/da apples With five times irrigation applications Total irrigation water consumption and seasonal water consumption of S4 Treatment was 534 mm and 796 mm respectively. pH values of treatments was among 3.5-4.10 Fruit firmness was inversely proportional with amount of irrigation water. In general, amount dry matter have reduced when amount of irrigation water increased. 2003, 49 pages Keywords: Apple, golden delicious, irrigation, irrigation schedule, water consumption
Collections