Salisilik asit ve düşük sıcaklıkların ıspanak yapraklarında nitrat redüktaz, katalaz ve peroksidaz aktivitesi ve donma hasarı seviyesi üzerine etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Doktora Tezi SALİSİLİK ASİT ve DÜŞÜK SICAKLIKLARIN ISPANAK YAPRAKLARINDA NİTRAT REDÜKTAZ, KAT ALAZ VE PEROKSİDAZ AKTİVİTESİ ve DONMA HASARI SEVİYESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Belinda ORAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Barbaros NALBANTOGLU Bu çalışmada, ıspanak yapraklarında düşük sıcaklık ve salisilik asidin (SA) nitrat redüktaz (NR), katalaz (CAT) ve peroksidaz (POD) aktivitesi ve donma hasarı üzerine etkileri incelendi. Yapraklara 20 °C'de 0.01 mM, 0.1 mM vel mM SA muamelesinin ışık periyodunda NR aktivitesini arttırdığı, karanlık periyodunda ise 0.01 mM ve 1 mM S A' in aktiviteyi düşürdüğü belirlendi. NR aktivitesinin ışık periyodunda 10 °C ve 5 °C'de, karanlık periyodunda ise 15 °C ve 5 °C'de düştüğü gözlendi. NR aktivitesinin S A ile ışık periyodunda 15 °C ve 5 °C'de karanlık periyodunda ise 15 °C ve 10 °C'de düştüğü belirlendi. NR aktivitesinin sadece ışık periyodunda 10 °C'de SA ile arttığı tespit edildi. Sıcaklık düştükçe apoplastik CAT aktivitesinin yükseldiği selüler CAT aktivitesinin ise düştüğü belirlendi. SA'in 10 °C ve 5 °C'de apoplastik CAT aktivitesini düşürdüğü 20 X, 10 °C ve 5 °C'de selüler CAT aktivitesini yükselttiği gözlendi. 20 °C'de S A ile apoplastik POD aktivitesinin yükseldiği selüler POD aktivitesinin ise düştüğü tespit edildi. Sıcaklık düştükçe apoplastik POD aktivitesinin arttığı ve SA muamelesiyle aktivitenin düştüğü belirlendi. Selüler POD aktivitesinin ise S A muamelesiyle 10 °C'de arttığı, 5 °C'de düştüğü gözlendi. Sıcaklık 10°C ve 5 °C'ye düştüğünde yapraklarda donma hasarının azaldığı ve SA'in ise 5 °C'de donma hasarını arttırdığı tespit edildi. Bu sonuçlar, düşük sıcaklık ve SA'in beraberliğinin enzim aktiviteleri ve donma hasarı üzerine etkilerinin olduğunu göstermektedir. 2003, 132 sayfa Anahtar kelimeler: Düşük sıcaklık, salisilik asit, nitrat redüktaz, apoplastik ve selüler katalaz ve peroksidaz ve donma hasan ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF SALICYLIC ACID AND LOW TEMPERATURES ON THE LEVEL OF ACTIVITIES OF NITRATE REDUCTASE, CATALASE AND PEROXIDASE AND ON LEVEL OF CHILLING INJURY OF SPINACH LEAVES Belinda ORAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Barbaros NALB ANTO?LU In this study, the effects of salicylic acid (SA) and low temperature on the level of activities of nitrate reductase (NR), catalase (CAT) and peroxidase (POD) and on level of chilling injury of spinach leaves were investigated. It was determined that application of 0.01 mM, 0.1 mM and 1 mM S A at 20 °C to the leaves on the light period increased the NR activity, on the dark period 0.01 mM and 1 mM SA decreased the NR activity. Decreased NR activity on the light period at 10 °C and 5 °C and on dark period at 15 °C and 5 °C were observed. Decreased NR activity on light period at 15 °C and 5 °C and on dark period at 15 °C and 10°C with application of S A were observed. Increased NR activity only on light period at 10 °C with application of SA was determined. While temperature was decreasing, increased apoplastic CAT activity and decreased cellular CAT activity were determined. It was observed that S A decreased the apoplastic CAT at 10 °C and 5 °C and increased cellular CAT at 20 °C, 10 °C and 5 bC. It was determined that application of S A at 20 °C increased apoplastic POD activity and decreased cellular POD activities. While temperature was decreasing, increased apoplastic POD activity and decreased cellular POD activity with application of S A were observed. Increased cellular POD activity at 10 °C and decreased at 5 °C with SA were observed. While the temperature was decreasing 10 °C and 5 °C, decreased chilling injury and increased chilling injury with application of S A at 5 °C were determined. These results showed that low temperature with SA affects the enzyme activities and chilling injury. 2003, 132 pages Keywords: Low temperature, saliyclic acid, nitrate reductase, apoplastic and cellular catalase and peroxidase, chilling injury
Collections