Jojoba (simmondsia chinensis) bitkisinin gelişimine topraktaki su ve tuz stresinin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi JOJOBA (Simmondsia chinensis) BİTKİSİNİN GELİŞİMİNE TOPRAKTAKİ SU VE TUZ STRESİNİN ETKİSİ DöneALANTOR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Jüri : Prof. Dr. Suat ŞENOL Doç.Dr. Gökhan ÇAYCI Bu araştırmada, sera koşullarında 4 farklı düzeyde tuz içeren ve 3 farklı su noksanlığı gerilimine bırakılan toprakta yetiştirilen Jojoba (Simmondsia chinensis) bitkisinin; su stresi ve tuza karşı olan duyarlılığında ortaya çıkabilecek değişikliklerin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaç için killi-tın bünyeye sahip 4 grup toprağa 6, 12, 24 ve 48 dS/m düzeylerinde elektriksel iletkenlik oluşturulacak miktarda NaCl, NaHC03, CaCl2, Na2S04, MgCl2 ve KC1 tuzları çözelti halinde verilmiştir. Su gerilimi ise TK'nin %60'ı, SN'nm %60'ı ve HK olarak uygulanmıştır. Dört aylık dönem sonunda, yetiştirilen bitkilerin yaprak kuru madde miktarı, yapraktaki sodyum, kalsiyum ve kloriir miktarları saptanmıştır. Çeşitli tuzluluk düzeylerinde, bitkilerin sodyum ve klor kapsamlarında tuzluluğun artışına paralel olarak yükselme, kalsiyum miktarında ise çok az bir azalma olmuştur. 15 dS/m'de bitkinin vegetatif gelişimi azalmıştır. 1999, 51 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Jojoba, Simmondsia chinensis, su stresi, tuzluluk, alkalilik osmotik potansiyel, turgor potansiyel, matrik potansiyel ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF WATER AND SALT STRESS IN THE SOIL ON THE GROWTH OF JOJOBA (Simmondsia chinensis) PLANT DöneALANTOR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Jury : Prof. Dr. Suat ŞENOL Assoc. Prof.Dr. Gökhan ÇAYCI In this research, it is studied to determine the possible changes in suspectibility of Jojoba (Simmondsia chinensis) plant to water and salinity stress. Jojoba plants were grown in the soil media with four different salt levels and three different water stresses in greenhouse conditions. A clay-loam soil was used in the research. Salt solutions were pulverized over the soil with the levels of 6, 12, 24, and 48 dS/m, which were mixture of NaCl, NaHCOa, CaCfc, NazSO*», MgCb, and KCI salts, water stresses were the 60% of field capacity, 60% of wilting point and air-dry moisture content. At the end of four months period, dry matter content of leaves and sodium, calcium and chlorine amount in leaves were determined. Sodium and chlorine contents of the plant were increased, and calcium contents were decreased as salinty increased at all salt levels. At the salt level of 15 dS/m. Vegetative growth of the plant noticeably declined. 1999, 51 pages KEY WORDS: Jojoba, Simmondsia chinensis, water stress, salinity, alkalinity, osmotic patential, turgor patential, matnc potential. II
Collections