Tokat ili Merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOKAT İLİ MERKEZ İLÇESİNDE İTHAL SIĞIR YETİŞTİREN TARIM İŞLETMELERİNİN YAPISI Faruk ILDIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. S. Metin YENER Jüri : Prof. Dr. S. Metin YENER Prof. Dr. Numan AKMAN Prof. Dr. Taner KIRAL Bu araştırma Tokat ili Merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerindeki süt sığırcılığının yapısını incelemek için yürütülmüştür. 45 işletmede yapılan 79 soruluk anketle işletmelerin yapısal durumları, hayvan sayısı ve süt verimleri tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerde yetiştirilen toplam hayvan varlığının BBHB cinsinden% 84.5'ini oluşturan sığırların çoğunluğunun ( % 55.23) Esmer ırktan olduğu ve % 51.84'ünün inek olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin % 17.78'inde 1-5 baş, % 44.44'ünde 6-10 baş ve % 37.78'inde 11 baş ve daha fazla sığır olduğu hesaplanmıştır. İşletme başına düşen ortalama 66.5 dekar arazinin yem bitkilerine ayrılan % 14'ünde kaba yem olarak yonca kuru otu ve korunga üretildiği belirlenmiştir. İşletmelerin % 71. ll'inin satın alarak sağladığı karma yemin % 51.16'sını süt yemi oluşturmaktadır. İşletme sahiplerinden alınan bilgiler doğrultusunda ineklerin ortalama laktasyon süresi 257.3 ± 8.68 gün, günlük ortalama süt verimi ise inek başına 10.9 ± 0.60 litre olarak hesaplanmıştır. 1999, 90 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tokat ili,tarım işletmesi, süt sığırcılığı, işletme yapısı ABSTRACT Master Thesis THE STRUCTURE OF FARMS RAISING IMPORTED DAIRY CATTLE IN THE MAIN DISTRICT OF TOKAT PROVINCE Faruk ILDIZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr.S. Metin YENER Jury : Prof. Dr. S. Metin YENER Prof. Dr. Numan AKMAN Prof. Dr. Taner KIRAL The investigation was carried out to study the structure of dairy cattle production on the farms raising imported cattle in the main district of Tokat province of Turkey. A survey covering 79 questions was performed on 45 farms, the structures of farms and the numbers and milk yields of cows on the farms were determined. On the farms investigated, it was determined that 84.5 % of the total number of animals were cattle and the majority (55.23 %) of them were Brown Swiss, 51.84 % being cows. It was found that the 17.78 %, 44.44 % and 37.78 % of these farms had 1-5, 6- 10 and 11 and greater heads of cattle, respectively. The mean land area per farm was 66.5 decares and 14 % of it was used for the production of the following roughages: alfalfa hay and sainfoin. The 71.11 % of the farms purchased the concentrates and 51.16 % of it was dairy feed. It was found the average length of lactation of cows was 257.3 ± 8.68 days and daily milk yield was 10.9 ± 0.60 liters per cow. 1999,90 pages KEY WORDS: Tokat province, farm, dairy cattle production, structure of farm
Collections