Bolu ilinde sığır yetiştiriciliğinin yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bolu iline bağlı altı ilçede bulunan süt sığırcılığı ve sığır besiciliği işletmelerinin yapısını konu alan bu çalışma, 1997 -1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Araştırmanın materyalini, 211 süt sığırı işletmesinde barındırılan 731 baş inek ile çeşitli yaş grupları ve cinsiyette 1695 baş süt sığırına ek olarak 9 sığır besiciliği işletmesi ve bu işletmelerde besiye alınmış 329 baş sığır oluşturmuştur. Büyük Baş Hayvan Birimi esasma göre gruplandınlan süt sığırcılığı işletmelerinin %79.6'sım 1-5 BBHB kapasiteli küçük işletmeler, % 17.5' ini 6-10 BBHB kapasiteli orta ölçekli işletmeler ve %2.9'unu 1 1+ BBHB'ne sahip büyük ölçekli işletmelerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Sığır besiciliği işletmelerinde besideki hayvan sayısı esas alınmak koşuluyla, işletmelerin %66.7'sini 1-50 baş kapasiteli, %33.3'ünü 51+ baş kapasiteli işletmelerin oluşturduğu saptanmıştır. Süt sığırcılığı işletmelerinde bulunan sığırların genetik kompozisyonu bakımından yapılan değerlendirmede, sığırların %56.8'ini Siyah Alaca ırkı ve melezlerinin, %14.7'sini Esmer ırkı ve melezlerinin, %8.7'sini Simmental ırkı ve melezlerinin, geriye kalan %19.7'sinin ise yerli ırk sığırların oluşturduğu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde toplam işlenebilir arazinin %8.6'sının yem bitkileri üretimine ayrıldığı tespit edilmiştir. Ele alman ineklere ait ortalama laktasyon süresi 230.3 ± 17.48 gün, günlük ortalama süt verimi ise, 10.2 ± 0.96 kg olarak hesaplanmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Sığır, işletme büyüklüğü, süt verimi, canlı ağırlık This investigation was carried out to study the structure of dairy and beef production on the farms in the six district of Bolu province beetwen the year of 1997-1999. The material of the research consisted of 21 1 dairy farms and 73 1 milking cows that are raised in these farms. İn addition, 722 dairy cattle of all ages and both sexes were investigated within the framework of general evaluation. Also, 9 beef fattening farms and 329 beef cattle that are raised in these farms. Results were evaluated by the farm type accordingly. The distribution of dairy farms by size in LU were described as follows: small farms of 1-5 LU 79.6 %, medium size farm of 6-10 LU 17.5% and larger farms having 1 1 or more LU 2.9%. The distribution of beef fattening farms by size in head were described as follows: small farms of 1-50 head 66.7 %, medium size farms of 51-100 head 22.2% and larger farms having 101 or more head 11.1%. Result were evalueted by th genetic composition of dairy herds accordingly. The majority of breed 56.8% of Black and White and crossbreed, 14.7 % of Brown Swiss and crossbreed, 8.6% of Red and White and crossbreed and 19.7% of Domestic breed. ît was found that of the total cultivated land area at the district of Bolu 8.6% was used for the production of forage crops. İt was found the average length of lactation of cows was 230.3 ± 17.48 days and daily milk yield was 10.2 ± 0.96 liters per cow. Key words: Cattle, Farm size, milk yield, live weight
Collections